Opt parohii din mun. Chișinău îi cer IPS Vladimir să treacă la Patriarhia Română

Ilie Gulca
13/11/2023
Protoiereul mitrofor Pavel Borşevschi

Pahohiile din sectorul numărul doi Chișinău al Mitropoliei Moldovei - Botanica, Aeroport, Codru, Sângera, Băcioi, Revaca, Dobrogea și Brăila - îi solicită IPS Vladimir să revină la Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române din cauza că vor să se „disocieze de mesajul antiromânesc și prorus al unor ierarhi ai mitropoliei adulatori ai lui Iosif Stalin”.

„Înaltpreasfinția Voastră, noi, preoții semnatari ai acestei adresări, suntem tot mai nedumeriți și mai nemulțumiți de ascultarea pe care trebuie să o facem față de patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kiril”, se menționează într-o scrisoare făcută publică luni pe Faceboook. „După invazia Rusiei în Ucraina, patriarhul Kiril a pierdut calitatea de părinte duhovnicesc al Bisericii pe care o păstorește, devenind angajat politic, ce cheamă fățiș și pe nedrept, împotriva tuturor învățăturilor Bisericii Ortodoxe, la vărsare de sânge între frații de sânge și de credință în Hristos.”

Parohii îi cer lui IPS Vladimir să respecte „vocea poporului” și să „revină în toată plinătatea noastră la Biserica neamului nostru, în cadrul Patriarhiei Române, rămânând, în același timp, și pe mai departe sub omoforul și îndrumarea părintească a Înaltpreasfinției Voastre”.

Demersul este semnat doar de protoiereul mitrofor Pavel Borşevschi „pentru a evita expunerea celorlalți clerici la sancțiuni”, a spus preotul Andrei Rusu, care a precizat pentru Portalul Anticoruptie.md că scrisoarea a fost remisă Mitropoliei și că așteaptă răspunsul IPS Vladimir. „Inaltpreasfinția Sa nu a fost deranjat de demersul preoților”, a adăugat preotul Andrei Rusu.

Cel acuzat că este purtător al „mesajul antiromânesc și prorus al unor ierarhi ai mitropoliei, adulatori ai lui Iosif Stalin” este episcopul de Bălți și Fălești, care a declarat în cadrul unui mesaj pentru credincioșii din eparhia sa că „Stalin i-a trimis pe români în țara lor”.

Reporterul Anticoruptie.md a contactat Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove, dar nu a obținut niciun răspuns.

Săptămâna trecută, 13 biserici din mai multe raioane și-au anunțat trecerea de la Mitropolia Moldovei la Mitropolia Basarabiei. Parohii acestora urmează să primească actele de reînregistrare de la Agenția Servicii Publice și vor adera oficial la cei peste 60 de preoți care au trecut în subordinea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române de la începutul războiului purtat de Federația Rusă în Ucraina.

Ilie Gulca
13/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii