Joaca de-a demisiile: CSM acceptă retragerea cererilor de demisie a trei judecători

Anticoruptie.md
27/11/2018
Judecătorul Tudor Berdilă. Photo: CJI

După ce la 15 noiembrie a fost anunțată, în Parlament, retragerea cererilor de demisie ale magistraților de la Curtea Supremă de Justiție, Tatiana Vieru și Valeriu Doagă, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a acceptat în ședința de marți, 27 noiembrie, retragerea cererilor de demisie ale celor doi, dar și a lui Tudor Berdilă, judecător la Curtea de Apel Cahul. 

Cererea de demisie a lui Tudor Berdilă a fost aprobată de CSM acum două săptămâni, alături de alte patru cereri ale unor judecători de la Curțile de Apel din țară. El este judecător de 12 ani, promovat la Curtea de Apel Cahul în 2017. Acesta a fost vizat într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice despre interesele din spatele reparației sediilor judecătoriilor din țară. Jurnaliștii scriau că Judecătoria Cantemir, al cărei președinte era Tudor Berdilă la acea vreme, a fost reparată de firma unei rude a colegului său, președinte al Judecătoriei Cahul. „Berdilă, care de altfel este domiciliat în Cahul, a negat vehement că la desemnarea câștigătorului licitației ar fi vorba despre anumite influențe din partea colegului său de la Cahul”, se mai arată în anchetă.

Amintim că de la începutul lui noiembrie curent, 12 judecători – cinci dintre care de la Curtea Supremă de Justiție și alți cinci de la Curțile de Apel – au depus cereri de demisie. Reforma salarizării în sistemul bugetar și atitudinea negativă față de magistrați sunt principalele motive care i-au determinat pe cei cinci judecători de la Curtea Supremă de Justiție să plece din sistem, a declarat magistrata Iulia Sîrcu pentru portalul Anticoruptie.md.

De partea cealaltă, experții susțin că demisia în serie a judecătorilor are legătură cu proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Victor Micu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, a explicat plecările din sistem prin reformele în domeniul salarizării bugetarilor, în urma cărora judecătorii ar pierde aproximativ două mii de lei pe an.

Anticoruptie.md
27/11/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii