„Jocuri politicianiste”. Kransnoselski deplânge blocarea uzinei de la Râbnița, principalul obiectiv industrial ce ține în viața regiunea separatistă

Mădălin Necșuțu
20/04/2022
Muncitori ai uzinei metalurgice de la Râbnița

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că uzina metalurgică din Râbnița ar fi victima unor „jocuri politice” de la Chișinău, pe fondul în care întreprinderea este unul dintre cei mai mari contributori ai regimului separatist și astfel valuta obținută din produsele finite nu mai ajunge la Tiraspol. 

„Metalurgiștii din Râbnița au devenit ostatici ai jocurilor politice ale statului vecin. Revendicările și noile cerințe descoperite în mod neașteptat pentru păstrarea evidenței nu au nimic de-a face cu economia, sfera juridică sau administrația; problema este exclusiv în ordin politic”, a declarat Kransoselski, citat de novostipmr.com, la o întâlnire cu mediul de afaceri din Transnistria unde s-a discutat despre situația de la Uzina Metalurgică Moldovenească (MMZ).

În realitate, uzina este unul dintre principalii contributori la bugetul regiunii separatiste transnistrene. Numai anul trecut, uzina a asigurat circa jumătate din exporturile Transnistriei.

Conform unui raport al pretinsului minister al dezvoltării economice al Transnistriei, la sfârșitul anului 2021, vânzările Uzinei Metalurgice Moldovenești (Молдавский металлургический завод) au fost de peste 432 de milioane de dolari – aproape jumătate din cifra totală a exporturilor regiunii separatiste.

Kransoselski spune că intrarea companiei pe piața externă este blocată pe motive exagerate. „Lipsa exporturilor și importurilor a forțat întreprinderea să nu mai funcționeze. Totodată, conducerea uzinei și-a anunțat disponibilitatea de a îndeplini toate condițiile. Este nevoie doar de timp”, a mai spus el.

Regimul separatist de la Tiraspol este deranjat de faptul că actele multianuale erau transferate de pe hârtie în format electronic la cererea părții moldovenești. „Acum este o idee nouă: autorizarea întregii baze documentare și armonizarea acesteia cu legislația moldovenească”, s-a plâns Krasnoselski.

În realitate, Chișinăul nu a oferit încă avizele de mediu necesare funcționării uzinei, ceea ce nu permite întreprinderii să facă exporturi. Acest lucru este esențial pentru economia regiunii separatiste și pentru ținerea ei în viață din banii livrați la buget de către Uzina Metalurgică Moldovenească.

La fel ca alte companii înregistrate în Transnistria, uzina din Râbnița nu achită la bugetul Republicii Moldova nici impozite și nici taxe vamale. Aceste măsuri au fost aprobate de către Guvernul de la Chișinău pentru a exclude dubla impozitare – de către autoritățile constituționale, cât și de structurile transnistrene – a produselor destinate exclusiv necesităților raioanelor de est.

O investigație recentă a portalului Anticorupție.md a arătat pe larg schema de funcționare a uzinei de la Râbnița care supraviețuiește cu importuri de fier vechi din România și apoi cu exporturi de produse finite pe piețele europene fără a plăti niciun ban Republicii Moldova. Actorii implicați sunt cetățeni moldoveni, români și din regiunea transnistreană care conduc o suveică de firme cu afaceri de zeci de milioane de euro anual.

Mădălin Necșuțu
20/04/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii