Judecătoarea Domnica Manole reacţionează: "CSM minte o ţară întreagă, inclusiv Ambasada SUA şi Delegaţia UE"

Anastasia Nani
06/06/2016
Domnica Manole, după ce CSM a anunţat decizia. Foto: Ziarul Naţional

"Consiliul Superior al Magistraturii face o tentativă de a-și justifica hotărârea gravă și eronată emisă, în lipsa oricăror probe, pur și simplu mințind o tară întreagă, inclusiv Ambasada SUA şi Delegația Uniunii Europene", este reacţia magistratei Domnica Manole după ce Victor Micu, preşedintele CSM, a adresat o scrisoare ambasadorilor SUA şi UE la Chişinău, prin care îi asigură că procesul magistratei va fi corect şi transparent.

Domnica Manole se referă la afirmaţia potrivit căreia procurorul general a prezentat suficiente raționamente "care trezeau îngrijorarea rezonabilă privind prezența unei rele intenții la etapa examinării și emiterii hotărârii" în dosarul privind desfășurarea referendumului republican constituțional.

"Pentru a nu fi suspectat de intimidări sau descurajări la adresa judecătorilor în efectuarea justiției, la solicitarea eliberării acordului de pornire a urmăririi penale și tragere la răspundere penală a unui judecător, procurorul general este obligat să anexeze la sesizare sau să invoce cel puțin un început de probă de comitere a unei infracțiuni de către judecător, în particular, dovada de rea-voință. Ce avem însă în cazul de față? Procurorul general invocă drept probe unele constatări făcute de CSJ în decizia de la 22 aprilie 2016, aparent atribuindu-le valoare de res judicata, pe care intenționează să le folosească ulterior în cadrul procesului penal: nimic mai mult și cu certitudine că acestea sunt singurele sale «probe»”, se arată într-o declaraţie emisă de judecătoare la scurt timp după ce pe site-ul CSM a apărut un comunicat de presă

Mai mulţi oficiali străini au criticat decizia prin care, săptămâna trecută, CSM a dat acordul ca Domnica Manole să fie cercetată penal pentru că a adoptat o hotărâre prin care a obligat Comisia Electorală Centrală (CEC) să iniţieze referendumul republican privind alegerea preşedintelui ţării de către cetăţeni, la iniţiativa Platformei Demnitate şi Adevăr. Potrivit sesizării depuse la CSM de către procurorul general interimar Eduard Harunjen, judecătoarea s-ar face vinovată de emiterea unei decizii ilegale şi depăşirea cmpetenţelor prin faptul că şi-a permis interpretarea Constituţiei.

Printre altele, şi purtătorul de cuvânt al Federicăi Mogherini a venit cu un comentariu din partea Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate în care semnalează probleme în justiţia moldovenească. "Evoluția recentă din domeniul justiției din Republica Moldova nu risipește îngrijorarea exprimată de Consiliul Afaceri Externe, în concluziile sale din luna februarie a anului curent, privind lipsa de independență a sistemului judiciar și de consolidare a independenței instanțelor de judecată din țară", se arăta în comunicatul de presă. 

Totodată, mai mulţi judecători ai Curţii de Apel Chişinău au semnat o declaraţie, publicată de portalul Anticoruptie.md, prin care îşi exprimă solidaritatea cu colega lor. "Procurorul general interimar şi-a asumat un atentat fără precedent la independenţa Justiţiei, contrar standardelor internaţionale în domeniul Justiţiei, contrar obiectivelor de integrare europeană promovate de corpul judecătoresc", se arată în declaraţie.

 

 

Anastasia Nani
06/06/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii