Preşedintele CSM, către ambasadorii care s-au pronunţat în cazul Domnicăi Manole: "Procesul va fi corect şi transparent"

Victoria Dodon
06/06/2016
Foto: CIJM

Decizia Consiliului Superior al Magistraturii de a ridica imunitatea judecătoarei Domnica Manole "s-a luat prin respectarea prevederilor legale și a normelor în vigoare", susţine preşedintele CSM Victor Micu. Într-un răspuns adresat reprezentanţilor Uniunii Europene şi ai Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Micu accentuează că doar lipsirea de imunitatea şi demararea unui proces penal ar putea aduce claritate în cazul magistratei, şi promite că acesta va fi "transparent, corect și neinfluențat de nimeni". 

"Singurul mecanism prin care poate fi verificată și demonstrată lipsa sau existența unei rele intenții – este dovedirea nevinovăției sau a vinovăției persoanei acuzate în cadrul unui proces de investigație și de judecată legal, transparent, corect și neinfluențat de nimeni. De aceea, doresc să vă asigur că Consiliul Superior al Magistraturii va întreprinde și va veghea ca acest proces să fie unul cât se poate de transparent și echidistant. Sistemul judecătoresc fiind deopotrivă interesat de o astfel de evoluție a lucrurilor. Mai mult decât atât, în cazul în care vor exista probe sau doar semnale că acest proces este derulat cu rea credință, Consiliul Superior al Magistraturii, va utiliza categoric toate instrumentele legale care îi sunt puse la dispoziție, pentru a preîntimpina și combate o astfel de practică", se spune în declaraţia adresată ambasadorului SUA în Moldova, James D. Pettit, şi şefului delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola. 

Totodată, Victor Micu aduce asigurări că CSM este compus din persoane integre, care respectă procedurile legale. "Consiliul Superior al Magistraturii este o instituție independentă, cu autonomie sporită, garantată prin Constituția Republicii Moldova și legislația în vigoare, compusă dintr-o majoritate importantă de judecători (7 din 12 membri) și toți membrii acestuia, inclusiv reprezentanții societății civile, sunt oameni cu reputație integră, care respectă procedurile și moralitatea", se arată în declaraţie. 

Reacţia vine după ce mai mulţi oficiali străini au criticat decizia prin care, săptămâna trecută, CSM a dat acordul ca Domnica Manole, magistrată a Curţii de Apel Chişinău, să fie cercetată penal pentru că a adoptat o hotărâre prin care a obligat Comisia Electorală Centrală (CEC) să iniţieze referendumul republican privind alegerea preşedintelui ţării de către cetăţeni, la iniţiativa Platformei Demnitate şi Adevăr.  Potrivit sesizării depuse la CSM de către procurorul general interimar Eduard Harunjen, judecătoarea s-ar face vinovată de emiterea unei decizii ilegale şi depăşirea cmpetenţelor prin faptul că şi-a permis interpretarea Constituţiei.

Printre altele, şi purtătorul de cuvânt al Federicăi Mogherini a venit cu un comentariu din partea Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate în care semnalează probleme în justiţia moldovenească. „Evoluția recentă din domeniul justiției din Republica Moldova nu risipește îngrijorarea exprimată de Consiliul Afaceri Externe, în concluziile sale din luna februarie a anului curent, privind lipsa de independență a sistemului judiciar și de consolidare a independenței instanțelor de judecată din țară", se spunea în comunicatul de presă. 

Totodată, mai mulţi judecători ai Curţii de Apel Chişinău au semnat o declaraţie, publicată de portalul Anticoruptie.md, prin care îşi exprimă solidaritatea cu colega lor. "Procurorul general interimar şi-a asumat un atentat fără precedent la independenţa Justiţiei, contrar standardelor internaţionale în domeniul Justiţiei, contrar obiectivelor de integrare europeană promovate de corpul judecătoresc", se arată în declaraţie.

Victoria Dodon
06/06/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii