Judecătoarea Viorica Puica, cu „actele de integritate” în regulă

Anticoruptie.md
20/02/2024
Captură video

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a admis raportul Comisiei Vetting privind rezultatele evaluării externe a judecătoarei Viorica Puica. Magistrata, care a trecut cu succes testul integrității etice și financiare, a fost evaluată la sfârșitul anului trecut din poziția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

Viorica Puica este magistrată din 2002 şi a activat doar la Judecătoria Chișinău, sediul Botanica.

În 2020, CSM a propus Parlamentului numirea judecătorului Viorica Puica în funcția de judecător la CSJ, înaintând proiectul hotărârii. Comisia Juridică, numiri și imunități a Parlamentului a respins candidatura magistratei. Patru deputați PSRM și deputatul democrat Eugeniu Nichiforciuc au votat împotriva promovării magistratei, ceilalți membri ai comisiei s-au pronunțat pentru. Viorica Puica nu a fost invitată la ședința comisiei, iar candidatura ei nici nu a fost discutată, chiar dacă legea obligă membrii comisiei să-și argumenteze deciziile.   

Viorica Puica a primit calificativul „excelent” de la Colegiul de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor (CEP) subordonat CSM și a fost notată cu 76 de puncte de Colegiul pentru Selecția și Cariera Judecătorilor (CSC). Ea este una dintre puținele judecătoare care își exprimă public criticile în privința problemelor din sistemul judecătoresc, declarând inclusiv că Procuratura nu este independentă. De altfel, Puica a avut nenumărate încercări de a fi promovată la instanțele superioare, doar că toate au fost eșuate.

În cadrul Adunării Generale a Judecătorilor din 28 aprilie 2023, Viorica Puica a fost desemnată președinte al adunării. Ulterior, magistrata și-a înaintat candidatura pentru a fi transferată temporar pe post de judecător la CSJ. A obținut funcția temporară, iar la câteva luni distanță a fost propusă pentru exercitarea interimatului funcției de președinte al CSJ

CSM a propus-o pe Puica în funcţia de judecător la Curtea Constituţională pe 24 noiembrie 2023, cu un mandat de șase ani.

Din declarația de avere, depusă pentru anul 2022, reiese că Puica a obținut peste 177.000 de lei venituri din salariu, aproape 208.000 de lei au reprezentat retribuția soțului, o remunerare modestă de pe urma activității științifice și didactice de aproape 5.000 de lei, o indemnizație de peste 100.000 de lei pentru incapacitate temporară de muncă și o donație de la Asociația Judecătorilor de  55.200 de lei.

La capitolul bunuri imobile, magistrata declară un apartament de 71 de metri pătrați dobândit în 2017, cu o valoare de aproape 410.000 de lei. Familia Puica are în proprietate un automobil Hyundai Tucson din 2017, achiziționat în 2020 cu 293.500 de lei.

Anticoruptie.md
20/02/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii