Magistrata Viorica Puica, transferată temporar pe post de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) va exercita interimatul funcției de președinte al CSJ. Decizia a fost luată de CSM în cadrul ședinței de vineri, 25 august. Mandatul funcției de președinte interimar va începe la 26 august curent și se va încheia la încetarea termenului de transfer temporar a judecătorei la CSJ.
În condițiile în care funcția administrativă din cadrul CSJ a rămas vacantă odată cu acceptarea de către CSM a cererii de demisie înaintate de magistrata Tamara Chișca-Doneva, care deținea interimatul funcției de președinte al CSJ, dar și a judecătorului Ion Guzun, membrii CSM au venit cu o nouă numire.
Viorica Puica a fost propusă pentru a ocupa funcția de președinte interimar al CSJ. Propunerea a fost acceptată de toți cei șase membri CSM prezenți la ședință.
„Interimatul funcției de președinte începând cu 26 august până la încetarea termenului de transfer temporar a acesteia la CSJ cu achitarea salariului de bază corespunzător la CSJ”, a vociferat decizia președintele interimar al CSM, Sergiu Caraman.
Actualmente, la CSJ au rămas doar trei judecători în funcție și șapte judecători detașați temporar. Transferul temporar al judecătorilor a fost făcut în data de 2 mai curent. Membrii CSM au acceptat șapte din totalul celor 13 judecători înscriși în concurs.
Viorica Puica este magistrată din 2002 şi a activat doar la Judecătoria sectorului Botanica din capitală.
În 2020, CSM a propus Parlamentului Republicii Moldova numirea judecătorului Viorica Puica în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, înaintând proiectul hotărârii. Comisia Juridică, numiri și imunități a Parlamentului a respins candidatura magistratei Viorica Puica la funcția de judecător al CSJ. Patru deputați PSRM și deputatul democrat Eugeniu Nichiforciuc au votat împotriva promovării magistratei, ceilalți membri ai comisiei s-au pronunțat pentru. Viorica Puica nu a fost invitată la ședința comisiei, iar candidatura ei nici nu a fost discutată, chiar dacă legea obligă membrii comisiei să-și argumenteze deciziile. Deputatul socialist Vasile Bolea a argumentat această decizie prin faptul că parlamentarii au nevoie de mai mult timp ca să o cunoască pe judecătoare.
Viorica Puica a primit calificativul „excelent” de la Colegiul de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor (CEP) subordonat CSM și a fost notată cu 76 de puncte de Colegiul pentru Selecția și Cariera Judecătorilor (CSC).
Ea este una dintre puținele judecătoare care își exprimă public criticile în privința problemelor din sistemul judecătoresc, declarând inclusiv că Procuratura nu este independentă.
De altfel, Puica a mai avut nenumărate încercări de a fi promovată la instanțele superioare, doar că toate au fost eșuate.
Precizăm că, în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor din 28 aprilie curent, Viorica Puica a fost desemnată președinte al adunării.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii