Judecătorii, prinși la perete. Noi reglementări pentru a-i putea convoca la Adunarea Generală

Tatiana Gherța
16/03/2023
privesc.eu

Parlamentul a adoptat în a lectură finală un proiect de lege care anulează toate motivele care ar împiedica convocarea Adunărilor Generale ale Judecătorilor. Altfel spus, în cazul în care adunarea nu poate fi convocată din cauza expirării mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sau Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), Adunarea Generală poate fi convocată de președintele sau președintele interimar al CSM sau de ministrul Justiției.  

Inițiativa legislativă vine să deblocheze activitatea instituțiilor administrative din sistemul judecătoresc. În ultimii ani, fiecare încercare de organizarea a Adunării se încheia fără rezultat, întrucât nu era întrunit cvorumul necesar.

În acest context, inițiativa legislativă prevede ca „în cazul în care Adunarea Generală a judecătorilor sau a procurorilor nu a avut loc din lipsă de cvorum, adunarea repetată să fie desfășurată în termene restrânse, iar cvorumul pentru Adunarea Generală repetată să fie redus la 1/3”.  

Totodată, noile prevederi exclude și alte motive, cum a fi: expirarea mandatului membrilor CSM sau CSP, lupsa de cvorum, starea de urgență. În astfel de condiții, Adunarea Generală a Judecătorilor urmează a fi convocată și deschisă de către președintele sau președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii. În cazul vacanței funcției acestora, Adunarea Generală a Judecătorilor se va convoca și se va deschide de către ministrul justiției.

Ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a menționat că ultima este o măsură tehnică și nu reprezintă o imixtiune în actul justiției.

 „Această convocare a adunărilor generale de către Ministrul Justiției, în cazul epuizării soluțiilor ordinare, se propune a fi doar de ordin tehnic și organizatoric, fără posibilitatea de intervenție în agendă sau în hotărârile adoptate. De către Ministerul Justiției și Parlament a fost organizată o consultare largă și cei prezenți au consimțit necesitatea prevederii de reglementări suplimentare în legi pentru a acoperi aceste situații excepționale.”, a declarat ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

Precizăm că, CSM a stabilit pentru mâine, 17 martie, convocarea Adunării Generale a Judecătorilor. În cadrul Adunării Generale a Judecătorilor urmează să fie aleşi 6 membri ai CSM, membrii Colegiului pentru selecția și cariera judecătorului, ai Colegiului pentru evaluarea performanțelor judecătorilor şi ai Colegiului Disciplinar. Ministra Justiției i-a îndemnat pe judecători să-și asume responsabilitatea și decența de a participa activ în această Adunare generală, deoarece că este nevoie de un CSM funcțional.

 

Tatiana Gherța
16/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii