„Justiția în Moldova se face mai rapid decât media europeană”. Vladislav Gribincea, despre ritmul examinării cauzelor în instanțele din Moldova

Irina Odobescu
07/10/2021
Foto: crjm.md

Viteza cu care se examinează cauzele în justiția moldoveanească este mai mare decât media europeană, lucru care are efecte negative asupra calității justiției. Analiza „Justiția R. Moldova în cifre – o privire comparativă” a celor 44 de țări incluse a scos în evidență că viteza cu care Curtea Supremă de Justiție examinează cauzele este alertă și ocupă locul de vârf în clasament. Acestea sunt printre concluziile analizei prezentate, joi, de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM).

„Justiția în R. Molodva se face mai rapid decât media europeană. Accentul pe viteză nu se justifică. Trebuie să dăm timp pentru justiția calitativă. La noi se examinează cu mult mai rapid decât în țările cu care ne putem compara. Viteza nu este fundamentată. Consiliul Superior al Magistraturii nu ar trebui să mai pună presiune pe judecători cu sancțiuni disciplinare aplicate pentru durata de examinare a cauzei. Nu ni se pare corectă această grabă. Graba are carențe, mai ales la calitate. Trebuie să ne concentrăm pe calitate. Totuși, sunt cazuri care trebuie  urgentate și altele puse într-un rând de așteptare rezonabilă”, a declarat unul dintre autorii studiului, Vladislav Gribincea.

Autorii accentuează că viteza de examinare a cauzelor în R. Moldova nu poate fi comparată cu toate țările din Analiză, pentru că în unele țări sunt doar două sau o etapă de judecare, pe când în Moldova sunt trei (instanța de fond, Curtea de Apel și Curtea Supremă de Justiție).

Caption

Viteza de examinare a cazurilor administrative și contravenționale este mult mai rapidă decât media europeană în Moldova. Cu toate astea, datele prezentate în analiză indică necesitatea măririi salariului judecătorilor începători cu 20–25%, dar și salariul judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiție.

Un alt lucru care ar eficientiza activitatea justiției în Moldova ar fi scăderea numărului procurorilor și creșterea numărului personalului care îi asistă. Analiza scoate în evidență că numărul mai mare de procurori în comparație cu cel al judecătorilor, care este acum în R. Moldova, este caracteristic regimului represiv.

Bugetul oferit pentru justiție nu necesită modificări în sensul creșterii. Eficientizarea cheltuielilor este soluția expusă de autorii Analizei.

Irina Odobescu
07/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii