„Justiția moldovenească îmbracă deja haine galbene”. Reacția fostului deputat Vasile Năstase la decizia CSJ despre scoaterea crucifixului din clădirea MAI

Ilie Gulca
15/11/2021

Fostul deputat al Platformei DA, Vasile Năstase, a criticat vehement decizia Curții Supreme de Justiție (CSJ) privind scoaterea crucifixului instalat pe peretele din clădirea Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Curtea Supremă de Justiție a decis, pe 10 noiembrie, că simbolurile religioase nu își au locul în instituțiile de stat.

„Cineva de la MAI vrea să ia jăratic cu mâinile justiției aservite. Să înțelegem că justiția moldovenească îmbracă deja haine galbene? Altfel cum să înțelegem că în una și aceeași cauză se dau două soluții diferite? Cum să înțelegem că în una și aceeași cauză se pronunță aceiași judecători? Cum să înțelegem că o hotărâre definitivă și irevocabilă constată că instalarea crucifixului e o chestiune normală, conformă CEDO, iar o altă hotărâre spune exact invers? E mai prost ca pe timpurile lui Plahotniuc, vă rog să mă credeți”, a scris fostul parlamentar pe pagina sa de Facebook.

Pe 10 noiembrie, Curtea Supremă de Justiție a declarat inadmisibil recursul MAI împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău din iulie curent prin care s-a respins apelul MAI. Curtea de Apel Chișinău a susținut apelul Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității de a scoate crucifixul instalat pe peretele clădirii MAI.

Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a calificat decizia Curții Supreme de Justiție din 10 noiembrie drept „un act defăimător” și „o nedreptate fundamentală”.

„Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove își exprimă îngrijorarea profundă față de decizia Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție privind scoaterea crucifixului instalat în holul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova”, se menționează într-o declarație a mitropoliei.

În februarie curent, Curtea Supremă de Justiție a mai adoptat o decizie în acest caz, dând câștig de cauză liderului Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, în litigiul cu Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității.

Andrei Năstase a fost absolvit atunci de obligația de a aduce scuze publice pentru „instigare la discriminare pe criteriu de convingeri, manifestată prin instalarea unui crucifix la sediul Ministerului de Interne și prin discursul său de la evenimentul respectiv”.

Pe 16 decembrie 2019, Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității a decis că instalarea crucifixului în holul unei instituții însoțită de declarațiile ministrului de atunci Andrei Năstase, precum că „toți cei care poartă uniforma Republicii Moldova nu ar putea mișca nici măcar un grăunte fără puterea lui Dumnezeu și a Sfintei Cruci”, ar constitui acel comportament prin care un demnitar public, prin autoritatea sa, intenționat ar fi încercat să impună „celor care poartă uniforma Republicii Moldova” convingerea religioasă pe care o împărtășește.

Prin urmare, Consiliul i-a recomandat lui Andrei Năstase să-și ceară public scuze, iar Ministerul Afacerilor Interne trebuia să înlăture simbolistica religioasă din holul instituției și să asigure protecția neutralității serviciului public și a principiului secularismului. În urma deciziei irevocabile din 17 februarie, liderul Platfomei DA nu va fi obligat să mai aducă scuze publice pentru declarațiile sale din 2019.

Fostul lider al Platformei DA a declarat că prin instalarea crucii în clădirea MAI și discursul său nu a discriminat pe nimeni și a atacat în instanță decizia Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării.

Ilie Gulca
15/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii