Abandonat de ai săi. Colegii de la Curtea Supremă de Justiţie i-au inchis magistratului Anatolie Ţurcan cale spre CSM

Anticoruptie.md
07/02/2023
prevetting.md

Colegii de la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) i-au închis definitiv magistratului Anatolie Ţurcan calea în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Completul de judecată format special pentru examinarea contestațiilor împotriva deciziilor Comisiei Pre-Vetting din cadrul Curții Supreme de Justiție (CSJ) a respins contestarea depusă de magistrat, după ce a picat evaluarea Comisiei.

Decizia, luată luni de completul format din magistraţii Vladimir Timofti, Ala Cobăneanu și Svetlana Filincova de la CSJ urmează să fie publicată în termen de cinci zile de la pronunțarea hotărârii.

Precizăm că Anatolie Ţurcan apare alături de cei trei magistraţi în diferite complete de judecată. De exemplu, Anatolie Ţurcan şi Vladimir Timofti fac parte din completul care examinează dosarul de corupţie intentat pe numele ex-preşedintelui Igor Dodon.

În 2016, fiind membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost ajutat de colegii săi din Consiliu să obţină mandatul de judecător al Curţii Supreme de Justiţie până la atingerea vârstei de 65 de ani.

În calitate de membru al CSJ, Anatolie Țurcan a luat decizii, alături de alţi colegi, în dosare de rezonanţă. Astfel, alături de Vladimir Timofti și Nadejda Toma, a pus punctul final în dosarul controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, condamnându-l irevocabil la 18 ani de închisoare,

Anatolie Țurcan a făcut parte din completul de judecată care a dispus strămutarea judecării cauzei penale de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chișinău în privința lui Ilan Șor, condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani. Decizia a indignat o bună parte din societate şi chiar s-a vehiculat că deputatul fugar ar fi plătit bani grei pentru strămutarea dosarului care a început să fie examinat din nou.

Magistratul Ţurcan a mai făcut parte şi din completul de magistrați care, în 2019, l-a scăpat pe Iurie Chirinciuc, fostul ministru al Transporturilor, condamnat pentru trafic de influență și abuz de serviciu, de sentinţa de 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, aplicându-i fostului funcţionar o pedeapsă mai blândă, de un an şi patru luni cu suspendare.

Anterior, Anatolie Țurcan a exercitat funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru o perioadă de 8 ani, timp de două mandate consecutive.

Judecătorul a făcut parte şi din completul de judecată care l-a condamnat pe fostul poliţist, Corneliu Savca, la 14 ani de închisoare în dosarul celor 200 de kg de heroină, după ce a fost achitat de către Curtea de Apel Chişinău. Ulterior, Savca ne-a declarat că sentinţa a fost o răzbunare personală din partea lui  Anatolie Ţurcan, după ce o grupare i-ar fi ţesut nişte intrigi.

Anul trecut,, Anatolie Ţurcan a fost cercetat disciplinar de Inspecţia Judiciară pentru că a lipsit nemotivat de la serviciu în ziua de 7 martie 2022. Inspecţia s-a autosesizat în urma unei note informative, depusă la Consiliul Superior al Magistraturii de către preşedintele interimar al CSJ, Vladimir Timofti. Acesta a anunţat organul de autoadministrare judecătorească că lui Anatol Ţurcan i-a fost acordat, la cerere, un concediu scurt, pentru perioada de 9-11 martie 2022, din contul concediului anual plătit.

 

 

Anticoruptie.md
07/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii