LIVE // Altercații la INI // Andrei Năstase: „Se face totul ca să se escaladeze situația”, Alexandru Pînzari: „Trebuie să păzim documentele”

Anticoruptie.md
12/06/2019
UNIMEDIA

Momente tensionate la Inspectoratul Național de Investigații,  în dimineața zilei de miercuri, după ce mascații au operat descinderi la Direcția nr. 6 Protecția martorilor, din sectorul Botanica al Capitalei. Acolo, șase angajați au rămas blocați în interior, după ce au fost demiși de fosta conducerea a instituției, pentru că și-au declarat sprijinul pentru noua conducere a Ministerului de Interne și a Guvernului condus de Maia Sandu.   

La fața locului a venit deputatul Andrei Năstase, viceprim-ministru și ministru al Internelor, care a încercat să-i scoată din clădire pe polițiștii blocați. Între Andrei Năstase și Alexdandru Pînzari au avut loc altercații, când noul ministru al MAI a încercat să intre în sediul instituției. Andrei Năstase susține că e vorba de un „puci”.

”Asistăm la un puci pus la cale de vechea conducere a Ministerului de Interne în frunte cu Jizdan, Pânzari, Cavcaliuc și alții. Un puci la care participă hunta lui Plahotniuc, cel care a pierdut puterea uzurpată și nu se conformează noii puteri legitime recunoscute de cele mai importante state ale lumii, de partenerii noștri de dezvoltare, de marile puteri. Situația este explozivă, motiv pentru care fac din nou un apel la calm, la restabilirea ordinii publice. Ordon tuturor forțelor de poliție să nu se antreneze în aceste acțiuni puciste, să nu se conformeze și să nu îndeplinească ordinele lui Jizdan şi Pînzari”.

Alexandru Pânzari, care s-a prezentat drept șeful IGP, a declarat că în această subdiviziune se păstrează documente importante și este nevoie să fie asigurată paza.  

Câteva zeci de mascați au suplinit forțele polițienești de la INI, care au baricadat intrarea în instituție.  

Din imagini se observă cum Andrei Năstase încearcă să intre în instituție, însă Alexandru Pânzari ordonează mascaților să nu-i permită.

„Nu te atinge de mine. Prin hotărâre de Guvern ai fost demis din funcția de șef al IGP. Te somez să te supui unei hotărâri de Guvern. Orice vei face împotriva Constituției și actelor normative, va fi folosit împotriva dumitale de către un procuror liber și justiție corectă”, i-a spus Andrei Năstase lui Alexandru Pînzari.

Andrei Năstase a spus că se încearcă să fie escaladată situația, că s-ar pregăti arestarea sa și a noului șef al IGP, Georghe Balan, numit de Guvernul Sandu.  

Cei șase angajați ai Inspectoratului General al Poliției (IGP) au fost suspendați din funcție în dimineața zilei de miercuri, după ce o zi mai devreme și-au manifestat susținerea față de guvernul condus de Maia Sandu. Anatolie Macovei, șef de direcție în cadrul Inspectoratului Național de Investigație (INI), a fost supus perchezițiilor. 

Anatolie Macovei susține că angajații poliției sunt intimidați prin difrite metode de fosta conducere a MAI, care nu vrea să cedeze puterea noii conduceri.  ”Se fac scrisori, oamenii sunt amenințați  impuși să semeneze angajamente că nu se vor supune noiii conduceri a MAI, dar sunt mulți politiști care sunt gata să treacă de partea  noiii conduceri. Noi ne executăîm obligațiunile confom fișei de post”, a spus  Macovei.  

 

 

Anticoruptie.md
12/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii