„Mă aștept la critici din toate părțile”. Veronica Dragalin ia în propriile mâini procesul penal după anularea concursului pentru șefia Procuraturii Generale

Anticoruptie.md
01/03/2024
Captură video

Procuratura Anticorupție  inițiază un proces penal pentru a investiga circumstanțele în care a fost desfășurat și anulat concursul pentru ocuparea funcției de procuror general. Anunțul a fost făcut de Veronica Dragalin, care a menționat că își asumă personal această anchetă, pentru a nu a-și expune colegii într-un caz atât de sensibil. Și asta, pentru că au în vizor membri CSP, dar și candidații la concurs, care sunt și șefi în procuratură. Dragalin a avertizat că nu va tolera încercările de a influența parcursul investigației, iar  fiecare mesaj care va ajunge la ea o să fie inregstrat in registrul de influență necorespunzătoare.

„Au apărut mai multe comentarii referitoare la concurs. Mai mulți experti, juriști, au considerat necesar de verificat dacă a fost un abuz, dacă se atestă o situație de presiune din interior sau din afară. Reieșind din informația apărută public în ultimele zile, Procuratura Anticorupție s-a autosesizat. A fost înregistrat un proces verbal și pornirea unui proces penal ca să analizăm circumstanțele acestu concurs”, a mențioant Dragalin.

Dragalin a concretizat că-și asumă personal rolul de a face lumină asupra celor întâmplate la CSP. 

„Nu este un dosar penal. În această fază, legea ne permite să folosim anumite documente, audia martori, ca să putem ajunge la o soluție – de a refuza urmărirea penală sau de a dispune urmărirea penală. Eu contez pe buna credință a tuturor membrilor CSP, pentru că noi cu toții vrem ca adevărul să iasă la suprafață. Vreau să fiu foarte clară - acest proces penal a fost inițiat la raportul meu personal de aurosesizatre. Mai departe în acest proces va fi zero influență. Nu o să accept nici măcar un cuvânt de încurajare sau mod de influențare. Fiecare mesaj care ajunge la mine o să fie inregstrat in registrul de influență necorespunzătoare.  Nu vorbiți cu mine deloc despre acest proces. Dacă cineva are o informație relevantă, vă rog să trimiteți oficial la Procuratura Anticoruptie. Dacă aveți informație sensibilă, introduceți într-un plic -  confidențial, Veronica Dragalin, care vor ajunge pe masă la mine să le deschid. Nu vreau alte mesaje, nici de încurajare”.

Membra CSP, Olesea Vîrlan, evaluarea căreia a dus la anularea rezultatelor concursului pentru funcția de procuror general, recunoaște că a greșit în privința lui Ion Munteanu. Aceasta spune că punctajul candidatului ar fi trebuit să fie 8,5 în loc de 3,5, dar … „s-au strecurat anumite greșeli”.

„În orice calcule au loc toate greşelile posibile. Orice evaluare are o doză de subiectivism. Orice eroare în domeniul juridic poate fi corectată prin mijloace juridice. Ca membru al Consilului Superior al Procuraturii mă conduc de Lege și imparțialitate. Nu mă simt bucuroasă că s-au strecurat anumite greșeli în evaluarea efectuată de către mine. De data aceasta itemii evaluării au arătat un conținut confuz. Referitor la candidatura dlui Ion Muntean nu am nici o obiecție personală, precum nu am obiecții persoanele nici la celelalte candidaturi. Dacă n-ar fi fost aceste erori, evaluarea dlui Ion Muntean se rezuma la 8,5.  Asta-i ce vă pot comunica. De aceea și am votat pentru revocarea deciziei și încetarea concursului. Pledez pentru loialitate constituțională în activitatea CSP”, a comentat Vîrlan.

În urma probei interviului, care s-a desfășurat în data de 22 februarie, din totalul celor patru candidați admiși, cel mai mare punctaj l-a obținut adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi - 8,53. Ion Muntean a acumulat 8,16 puncte, situându-se pe poziția a treia, după procurorul Igor Demciucin care a primit 8,19 puncte.

În situația în care doar Ion Munteanu a fost depunctat și luând în considerație discrepanța asumată de membra CSP, actualul procuror general interimar ar fi trebuit să fie candidatul la șefia Procuraturii Generale, cu un punctaj de 8,72.

Anticoruptie.md
01/03/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii