Maia Sandu: „Am reușit să facem dreptate în cazul Aeroportului Internațional Chișinău. Cetățenilor li s-a făcut dreptate”. Taxa de 9 euro va fi revizuită

Tatiana Gherța
03/04/2023
captură CIJM

După 9 ani de la concesionarea frauduloasă a Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) de către Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, acest bun a revenit în proprietatea statului. Declarația aparține președintei MaiaSandu, și a fost făcută înainte de a lua avionul spre București, în incinta AIC. Sandu a cerut autorităților reviziurea taxei de 9 euro per pasager, astfel încât prețurile pentru bilelele avia să fie cât mai accesibile. 

„Solicit instituțiilor statului să se asigure că bunul preluat este inspectat și neregulile depistate sunt documentate. Solicit să fie revizuită taxa de 9 euro per pasager în sensul reducerii maxime a acestei taxe. Solicit Agenției Proprietății Publice (APP), administrației aeroportului să asigure funcționarea optimă de acum înainte așa încât cetățenii să beneficieze de mai multe rute spre mai multe destinații la prețuri accesibile. Aeroportul nu este un simplu bun al statului, aeroportul trebuie să devină un nod regional, care asigură infrastructura necesare pentră ca Moldova să se conecteze mai mult la spațiul economic european”, a transmis Maia Sandu. 

Șefa statului a menționat că, deși se evidențiază o anumită rezistență din partea unor judecători corupți, se va reuși să se facă dreptate și în celelalte cazuri de corupție mare. Respectiv, a venit cu un mesaj către aceștia.  

„Instituțiile juridice trebuie să se asigure că toate persoanele implicate în acest furt sânt pedepsite conform legii. Sunt convinsă că în următorii ani vom reuși să construim și o justiție europeană și o infrastructură europeană”, a precizat Sandu.

Precizăm că, Aeroportul Internațional Chișinău a fost concesionat în 2013 de Avia Invest, companie afiliată lui Ilan Șor. Ca urmare a acestei scheme statului a pierdut venituri de 1,6 miliarde de lei. În 2020, APP a anunțat că „a rezoluționat” contractul de concesionare a aeroportului internațional Chișinău, încheiat cu compania Avia-Invest, întrucât agentul economic nu a executat obligațiunile contractuale.  APP a obținut câștig în instanța de judecată, respectiv, a început recuperarea de către stat a activelor aeroportului. 

Tatiana Gherța
03/04/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii