Maia Sandu, aplaudată în picioare în Parlamentul European. Preşedinta a făcut declaraţii curajoase despre războiul din Ucraina

Anticorupţie.md
18/05/2022
Captură

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a criticat dur Federaţia Rusă pentru războiul declanşat în Ucraina, calificându-l ca unul de cotropire de noi teritorii. După încheierea discursului, şefa statului a fost aplaidată în picioare de deputaţii europeni.

„Mai presus de toate, ne-am dorit ca statele să fie tratate ca națiuni cu propriile lor aspirații și că voința și vocea lor vor fi auzite și respectate. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei încearcă să pună capăt acestor speranțe și ne aruncă pe toți cu un secol înapoi în istorie. Pentru că acest război a fost cauzat tocmai de planuri geopolitice de remodelare a regiunii, de împărțire a acesteia în sfere de influență, de acaparare de teritorii. Rusia a atacat un stat vecin, așa cum au făcut-o marile puteri în trecut, și a declanșat o tragedie de neimaginat pentru ucraineni și întregul continent european. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a fost conceput pentru a transforma Ucraina în ceva ce nimeni nu și-ar dori să fie - o anexă geopolitică a unui vecin mai puternic” , a declarat preşedinta de la Chişinău.

Maia Sandu a condamnat Rusia şi pentru crimele de război comise în Ucraina: „Cu toții vedem tragediile femeilor, bărbaților, copiilor și bătrânilor ce și-au pierdut casele și pe cei dragi. Cu toții am văzut crime împotriva ucrainenilor, care nu au făcut niciun rău nimănui. Moldova simte profund durerea și tragedia prin care trece Ucraina. În dimineața zilei de 24 februarie, Moldova s-a trezit cu o nouă, sumbră, realitate. La fel ca mulți din țara noastră, am putut auzi, din biroul meu, bombele căzând peste Odesa”.

Maia Sandu a vorbit şi despre refugiaţii ucraineni veniţi în Republica Moldova şi disponibilitatea ţării noastre de a-i ajuta în continuare pe cei care fug de atrocităţile războiului. „În câteva ore, autoritățile noastre au început să primească zeci de mii de refugiați care fugeau de brutalitatea războiului. În doar în câteva săptămâni, populația noastră de 2,6 milioane de oameni a crescut cu 4%. Aproape o jumătate de milion de ucraineni au trecut frontiera noastră și circa 90.000 din ei sunt încă împreună cu noi, găzduiți de concetățenii mei cu suflet mare. Jumătate dintre refugiații de astăzi sunt copii. Și aceasta reprezintă 10% din numărul total de copii din țară. Suntem copleșiți, dar hotărâți să facem tot posibilul pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie. Vom continua să oferim sprijin umanitar Ucrainei și vom continua să fim alături de poporul ucrainean - vecinii noștri, prietenii noștri, partenerii noștri”, a declarat preşedinta.

Maia Sandu a reiterat poziţia că Republica Moldova susţine integritatea teritorială a Ucrainei:„Am condamnat imediat războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Susținem suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, așa cum am făcut-o întotdeauna.Crimeea este Ucraina. Donbas este Ucraina. Kiev este Ucraina. Și vor fi întotdeauna. Acest război nu are nicio justificare și trebuie oprit imediat”.

Anticorupţie.md
18/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii