Maia Sandu, către Alexandru Pînzari, șeful demis al IGP: „Sunteți gata să faceți ani de pușcărie pentru un bandit?”

Anticoruptie.md
12/06/2019

Premierul Maia Sandu i-a cerut miercuri fostului șef al Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pînzari, să înceteze „acțunile de destabilizare a ordinii publice, intimidare și amenințarea oamenilor care se opun regimului”. Reacția prim-ministrei vine după incidentul din dimineața zilei, în care mai mulți angajați ai Inspectoratului Național de Investigație (INI), care și-au manifestat marți susținerea pentru Guvernul Sandu, au fost suspendați din funcție. Alexandru Pînzari l-a împiedicat pe ministrul de Interne, Andrei Năstase, să pătrundă în clădirea Direcției nr. 6 Protecția martorilor a INI, unde erau blocați angajații MAI.

„Îl somez pe cetățeanul Pînzari și pe toți cei care încalcă premeditat Constituția și execută ordine ilegale extrem de grave să înceteze imediat toate acțunile de destabilizare a ordinii publice, intimidare și amenințarea oamenilor care se opun unui regim criminal. Dacă ei se ascund în spatele deciziilor Curții Constituționale, vreau să îi atenționez că mai presus de toate este Constituția țării. Actele CC nicidecum nu pot contraveni Constituției. Ceea ce a făcut CC este anume asta, a încălcat prevederile Constituției. Domnule Pînzari, sunt sigură că înțelegeți. Fiecare acțiune ilegală a dvs. din aceste zile înseamnă ani grei de pușcărie, pentru complicitate sau chiar participare la uzurparea puterii în stat. Sunteți gata să vă asumați acest lucru pentru un bandit?”, l-a întrebat Maia Sandu.

Prim-ministra a făcut trimitere la articolul 339 din Codul Penal privind uzurparea puterii în  stat, care prevede o pedeapsă cu închisoare între 10 și 20 de ani pentru acțiuni care au provocat schimbarea prin violență a orânduirii constituționale a Republicii Moldova, decesul unei persoane sau alte urmări grave.

În același timp, Maia Sandu s-a adresat polițiștilor, precizând că aceștia au dreptul să nu execute ordinele conducerii dacă le consideră ilegale. „Articolul 23, alineatul 2, din Legea cu privire la funcția publică și statutul functionatului public spune clar: funcționarul public are dreptul să refuze în scris și motivat îndeplinirea dispozițiilor scrise sau verbale primite de la conducător dacă le consideră ilegale”, a mai declarat Maia Sandu.

În încheiere, premierul a îndemnat cetățenii la calm. „Mă adresez tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Știu că vreți să ieșiți în apărarea guvernării legitime. Primim sute de mesaje în fiecare zi. Știm cât de mare e tensiunea în societate și cât de puternică este dorința tuturor de a scăpa o dată și pentru totdeauna de regimul lui Plahotniuc.” 

„Înțeleg că vreți să veniți în stradă și să le arătați că puterea este a poporului, că sute de mii de cetățeni sunt gata să apere Constituția și guvernarea legitimă, însă deocamdată vă rog să păstrați calmul, să rămâneți acasă, pentru că noi ne dorim rezolvarea pașnică și democratică a acestei situații de criză. Vă rugăm, stați acasă astăzi. Noi încercăm pe toate căile legale și pașnice, cu ajutorul partenerilor internaționali să oprim uzurpatorii. Dar să fim gata, dacă ei vor merge la distrugerea totală a țării, noi, milioane de cetățeni, vom ieși s-o apărăm”, a mai declarat prim-ministra.

Anticoruptie.md
12/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii