Maia Sandu despre criza cerealelor ucrainene: „Încercăm să împăcăm interesele agricultorilor, dar și să asigurăm acest tranzit de cereale”

Valeria Vițu
18/08/2023
Sursa: Președinția RM

Criza cerealelor ucrainene este un subiect complicat.Opinia a fost exprimată de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, într-un interviu pentru RFI.  Sandu a mai adăugat că autoritățile moldovenești încearcă să împace interesele agricultorilor, dar și să asigure acest tranzit de cereale. 

”R.Moldova s-a oferit să ajute Ucraina cu tranzitul cerealelor de la începutul războiului. Nu doar acum când au fost bombardate porturile de pe Dunăre. Este un subiect complicat. Încercăm să găsim o soluție. Se discută și cu Ucraina, și cu România, și cu Comisia Europeană, să vedem cum putem împăca interesele fermierilor R.Moldova, dar și să putem asigura acest tranzit de cereale din Ucraina. Suntem obligați să ajutăm Ucraina care astăzi ne asigură pacea”, afirmă într-un interviu la RFI, președinta R.Moldova, Maia Sandu.

De la începutul războiului în Ucraina, Republica Moldova joacă un rol important în tranzitul cerealelor ucrainene. La Galați a avut loc recent o întâlnire cu reprezentanții României, Ucrainei, Moldovei, SUA, UE unde au fost căutate soluții pentru diversificarea rutelor alternative pentru exporturile de cereale pe care ferată, rutieră și maritimă.  

”Încercăm să găsim o soluție. Se discută și cu Ucraina, și cu România și cu Comisia Europeană să vedem cum putem împăca interesele fermierilor R.Moldova, dar și să putem asigura acest tranzit de cereale din Ucraina. Suntem obligați să ajutăm Ucraina. Ucraina ne asigură pacea astăzi. Noi vom face totul ca să găsim o soluție pe cât se poate de bună pentru ambele părți. Guvernul va continua discuțiile în acest format. Și evident una dintre soluții este să facem investiții rapide în infrastructura de transport, în infrastructura navală ca să creștem capacitatea, pentru această perioadă, dar și perioada de pace. Pentru că vrem să creștem exporturile noastre, vrem să ne dezvoltăm infrastructura și putem să facem acest lucru inclusiv cu resursele Uniunii Europene”, spune șefa statului la RFI.

Potrivit președintei, este și problema fermierilor din R.Moldova care nici până la aceste crize, provocate de război, nu aveau suficiente căi pentru export. ”Trebuie să recunoaștem că, nici infrastructura feroviară și nici cea navală nu este suficient de dezvoltată în R.Moldova. Acum, cu aceste volume destul de mari care vin din Ucraina, situația s-a complicat”, a menționat Maia Sandu.

Iar în ceea ce privește revendicarea fermierilor moldoveni care insistă pe interzicerea importurilor de cereale din Ucraina și amenință cu reluarea protestelor în centrul Capitalei, șefa statului a reiterat că ”trebuie să ajutăm Ucraina. Este datoria noastră. Pe de altă parte, Guvernul a întreprins acțiuni pentru a susține producătorii moldoveni. Evident, vom face în continuare eforturi pentru ca să ajutăm fermierii, ținând cont de resursele pe care le avem. E nevoie să susținem și alte domenii. Mai multe sectoare din economie sunt afectate de război. Trebuie să ne asigurăm că susținerea statului este distribuită echitabil”, a precizat Sandu.

În context, șefa statului a declarat că atât timp cât războiul continuă în Ucraina, atât timp există riscuri la adresa R.Moldova. În același timp, R.Moldova are o colaborare strânsă cu România, Statele Unite ale Americii, cu state membre ale NATO care ”ne ajută să ne consolidăm sistemul de apărare și evident contăm pe susținere lor în situații complicate. Pentru moment, cetățenii R.Moldova sunt în siguranță”. 

”Noi ne bucurăm în continuare de pace și datorăm pacea și securitatea în mare parte Ucrainei curajului poporului ucrainean, armatei ucrainene. Le suntem recunoscători pentru această pace”, a subliniat președinta R.Moldova, Maia Sandu.

 

Valeria Vițu
18/08/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii