Maia Sandu, despre necesitatea evaluării externe a judecătorilor și procurorilor: „Au avut timp să-și curețe sistemul, dar nu au făcut-o”

Cornelia Cozonac
10/02/2021
Presedintie.md

Președinta Maia Sandu readuce în discuție inițiativa privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor. Această inițiativă a fost lansată în timpul mandatului său din fruntea Cabinetul de Miniștri, dar a fost blocată în Parlament de deputații socialiști și ai Partidului Șor. „Avem nevoie de o evaluare externă pentru curățarea sistemului judecătoresc și pentru curățarea procuraturilor. Au avut suficient timp  să demonstreze că CSM, CSP și alte instituții pot să curățe sistemul. Nu s-a întâmplat”, a declarat Maia Sandu în cadrul unui briefing de presă, susținut la Președinție.

Șefa statului a spus că nivelul înalt de corupție în justiție și lipsa de progrese în refomarea sistemului blochează accesarea fondurilor de asistență externă. Aceasta ar fi singura măsură adecvată pentru autocurățarea sistemului de justiție. „A trecut suficient timp și avem dovezi că sistemul nu se poate curăța de sine stătător. De aici concluzia este că trebuie să fie efectuată evaluarea externă, inclusiv cu experți din afara țării, care să vină și să curățe sistemul”, a menționat Maia Sandu.  

Inițiativa ca judecătorii și procurorii din Republica Moldova să treacă o evaluare externă a fost propusă de către deputații din fracțiunile PAS și DA ca amendament la Strategia pentru asigurarea independenței și integrității în sectorul justiției pentru 2021–2024, în noiembrie 2020, dar a fost susținut de doar 38 de deputații și astfel nu a fost aprobat. Din această cauză deputații  PAS și Platforma DA nu au votat pentru Strategie și planul de acțiuni.     

„Respingerea de facto a mecanismului înseamnă păstrarea status-quo-ului în justiție. Adică, lucrurile vor degrada așa cum au degradat până în prezent”, a declarat deputatul Sergiu Litvinenco. Și deputatul Platformei DA Dinu Plângău a menționat că fracțiunea pe care o reprezintă pledează pentru evaluarea extraordinară a judecătorilor și propcurorilor sub aspectul de integritate. 

Amintim că la primă conferință de presă după alegerea sa la conducerea statului, Maia Sandu a anunțat printre prioritățile sale imediate promovarea unei legi care să declanșeze evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor. „Lupta împotriva corupției și reforma justiției sunt cele mai importante lucruri în planul meu imediat”, a declarat Maia Sandu. Ea a anunțat că va crea în cadrul Președinției un mecanism de verificare a tuturor propunerilor venite de la Consiliului Suprem al Magistraturii despre numirea și promovarea în funcții a judecătorilor.  „Nicio persoană care a emis decizii dubioase, ilegale, să nu poată fi numită sau promovată în funcție. Voi insista pe evaluarea externă a procurorilor și judecătorilor”, a spus Maia Sandu, anunțând că va prezenta spre adoptare în Parlament un proiect de lege în acest sens.

Cornelia Cozonac
10/02/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii