Maia Sandu face apel la calm și informare în privința situației din Ucraina: Există șansa unei soluții diplomatice, aș vrea ca cetățenii să nu fie panicați

Mădălin Necșuțu
28/01/2022

Șefa statului, Maia Sandu, face apel la calm către cetățenii din Republica Moldova, dar îi invită să fie vigilenți și informați despre evoluția situației de securitate din Ucraina, în care Rusia amenință cu o invazie militară.

„Aș vrea ca toți cetățenii să fie alerți, dar nu panicați. Există șansa unei soluții diplomatice. Ce înseamnă să fie alerți? Să știe că există aceste riscuri, să ne informăm din surse credibile pentru că multe personaje politice încearcă să speculeze pe acest subiect și să dezinformeze precum că Moldova își dorește război. Suntem o țară pașnică și nu reprezentăm un pericol pentru alte țări. Avem nevoie de pace ca să ne concentrăm pe probleme interne", a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV 8. 

Ea a mai spus că într-adevăr Republica Moldova este vulnerabilă în fața unor amenințări militare.

„Nu este un secret că Republica Moldova este foarte vulnerabilă și, evident, consecințele ar fi dificile pentru țară. Pornind de la resursele pe care le avem, încercăm să pregătim anumiți pași, planuri de acțiuni, astfel încât să avem activități coordonate. Coordonate pe intern, în primul rând, dar coordonate și pe extern. Pentru ca într-o situație de urgență care poate fi declanșată de o criză externă să apelăm pe intern la instituțiile noastre care trebuie să se mobilizeze. Lucrăm acum la asta, ca să ne asigurăm că fiecare știe ce are de făcut. Și bineînțeles, există și posibilitatea ajutoarelor externe”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Ea a mai vorbit și despre faptul că Republica Moldova este un un stat vulnerabil la propangă și a cerut, inclusiv din partea media, o informare mai bună a cetățenilor pe aceste subiecte fierbinți ce țin de securitatea statului. Maia Sandu a mai spus că deși Republica Moldova are un potențial militar mici, în sprijinul Chișinăului ar putea veni mai multe state.

„Nu am discutat cu președintele Ucrainei. Am discutat cu Uniunea Europeană, în primul rând. Aș vrea ca cetățenii să fie alerți, dar în același timp să nu fie panicați. Pentru că eu cred că există, în continuare, șansa unei soluții diplomatice. Trebuie să ne informăm din surse credibile, pentru că un risc foarte mare este dezinformarea și manipularea. Noi suntem o țară pașnică și ne dorim să ne fie respectat dreptul la pace, noi nu reprezentăm niciun pericol pentru alte țări. Avem nevoie de liniște și pace, ca să ne concentrăm pe agenda internă”, a mai spus Maia Sandu.

Maia Sandu a mai spus că Republica Moldova, ca și Georgia și Ucraina, a invitat de mai multe ori Rusia să își retrage trupele de pe teritoriul său, la cum de altfel a făcut-o recent și NATO.

„Avem sprijin din partea partenerilor de dezvoltare de mulți ani pe subiectul retragerii trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, dar, din păcate, acest sprijin extern nu s-a materializat. Acum lucrurile sunt și mai complicate. Noi vom insista, vom continua să cerem ca trupele ruse să părăsească Republica Moldova. Acesta este un subiect important de pe agenda cu Federația Rusă”, a spus președintele Republicii Moldova.

 

Mădălin Necșuțu
28/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii