Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen și Președinta Sloveniei, Nataša Pirc Musar și-au exprimat la Chișinău susținerea pentru parcursul european al Republicii Moldova. Șefa statului, Maia Sandu, i-a primit joi, 16 noiembrie, pe omologii săi la Președinție, acolo unde au purtat discuții despre recomandarea Comisiei Europene prvind începerea negocierilor. Pe lângă mesajele de susținere, oficialii europeni au venit și cu recomandări.
În cadrul discuțiilor pe care le-a avut cu cei doi președinți din UE, Sandu le-a vorbit despre progresele înregistrate de Republica Moldova. Pe lângă progrese au fost punctate și provocările.
„La doar o săptămână după ce Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor, partenerii din Europa ne-au reconfirmat că Moldova este așteptată în marea familie europeană. Este un gest puternic, care ne arată că avem prieteni de nădejde, cu ajutorul cărora ne protejăm democrația, dezvoltăm economia și construim Europa aici, acasă. (...) În pofida provocărilor Republica Moldova continuă să aleagă libertatea, independența, pacea și dreptul de a ne decide singuri soarta.”, a declarat Președinta Maia Sandu.
Totodată a fost abordată și situația Ucrainei, care rezistă eroic invaziei brutale ruse și, astfel, protejează pacea și în Moldova.
„Ne aflăm aici pentru a arăta Republicii Moldova, mai întâi de toate, solidaritate într-o situație geopolitică foarte complicată. Desigur că și Austria suferă de pe urma consecințelor războiului din Ucraina, dar Moldova se confruntă că probleme mult mai dificile. (...) Suntem solidari cu autoritățile din Republica Moldova, care vor să spargă vechile structuri încrustate și care vor să schimbe lucrurile în bine și să îndrepte țara spre Uniunea Europeană”, a menționat președintele austriac.
Pe lângă mesajele de susținere, președinta Sloveniei a îndemnat autoritățile să depună eforturile necesare pentru a convinge cât mai mulți cetățeni de beneficiile integrării europene, astfel încât în cazul unui referendum să nu fie prea târziu.
„În marea majoritate a țărilor și în Moldova probabil că decizia se va lua prin referendum și dacă doar cu trei luni înainte de referendum veți spune cât de bine e în UE, va fi prea târziu. Aceasta este experiența pe care dorim să o împărtășim cu dumneavoastră. 60% din moldoveni doresc în UE, nu e puțin având în vedere influența Rusiei de aici, dar sunt sigură că îi veți convinge pe oameni”, a spus Președinta Sloveniei, Nataša Pirc Musar.
Pe 14-15 decembrie, la Reuniunea Consiliului European, statele- membre vor anunța decizia privind începerea negocierilor de aderare și extinderea UE.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Finanţatori:
Parteneri: