„Manipulare”. ANRE a reacționat la acuzațiile Nordgaz Furnizare SRL, firma asociată lui Șor  

Ilie Gulca
07/02/2024
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Foto: zdg.md

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a acuzat miercuri Nordgaz Furnizare SRL, companie asociată oligarhului fugar Ilan Șor, de manipulare și falsuri după ce compania a reușit să obțină în instanță anularea suspendării licenței. Agenția subliniază că Nordgaz Furnizare SRL a beneficiat, în perioada suspendării licenței, de suportul regulamentar pentru a remedia încălcările depistate.

Pe 22 decembrie 2023, ANRE a suspendat licența Nordgaz Furnizare SRL pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale pe motiv că întreprinderea a admis încălcarea cadrului normativ de reglementare a activității pe piața angro a gazelor naturale. Pe 4 ianuarie 2024, Judecătoria Bălț a confirmat legalitatea hotărârii ANRE din 22 decembrie 2023.

Ulterior, Nordgaz Furnizare SRL a remediat încălcările care au servit drept temei de suspendare a licenței și s-a adresat instanței de judecată conform procedurii stabilite de lege. Pe 5 februarie, Judecătoria Bălți, sediul central, admite cererea SRL Nordgaz Furnizare cu privire la anularea suspendării licenței SRL Nordgaz Furnizare.

După această decizie, directorul Nordgaz Furnizare, Alexandr Grosu, a acuzat ANRE că împiedică în orice mod posibil intrarea noilor furnizori pe piaţa gazelor naturale din Moldova.

La sfârșitul lunii octombrie, bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, a publicat un contract de livrare a gazelor naturale, încheiat între NORDGAZ SRL și un agent economic din Turcia, conform căruia o mie de metri cubi de gaze ar costa 160 de euro.

Bașcana declara atunci că vor fi asigurați cu gaze locuitorii din Taraclia și raionul Orhei. La începutul lui noiembrie 2023, întreprinderea Nordgaz Furnizare a anunțat că este pregătită să înceapă livrarea de gaze naturale la „preț social”.

De partea cealaltă, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat atunci că contractul publicat de bașcană este un fals, iar șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a cerut investigarea acțiunilor Nordgaz Furnizare

Victor Parlicov a subliniat că nu a existat nicio intenție reală de a furniza gaze, ci doar s-au produs știri în campanie electorală, pentru a critica guvernarea pentru prețul înalt la gaze naturale.

Pe 25 ianuarie 2024, Serviciul de Informații și Securitate a inclus această companie într-o listă a persoanelor fizice și juridice asociate subiecților supuse sancțiunilor.

Ilie Gulca
07/02/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii