Dispute legate de „gazul la preț social”

Mihaela Cibotaru
10/11/2023

Întreprinderea Nordgaz Furnizare este pregătită să înceapă livrarea de gaze naturale la „preț social” și a inițiat deja încheierea contractelor cu companii de distribuire a gazelor naturale din regiunea de sud a Republicii Moldova, susține directorul acesteia, Alexandr Grosu. În același timp, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, cere investigarea acțiunilor Nordgaz Furnizare, iar ministrul Energiei, Victor Parlicov, a scris pe pagina sa că va organiza, luni, o conferință de presă la acest subiect.

Directorul Nordgaz Furnizare susține că a transmis cereri de încheiere a contractelor către conducerea Gagauzgaz și Taracliagaz, precum și tuturor operatorilor rețelelor de distribuție a gazelor naturale din Republica Moldova. Alexandr Grosu susține că după etapa obligatorie, încheierea contractelor cu un operator de rețea de distribuție a gazelor naturale, populația va avea „posibilitatea reală de a procura gaz cu preț social de 10 lei cu TVA, și nu cu prețul actual de 18-20 de lei”. Totodată el susține că primul contract cu unul dintre operatorii de rețele de distribuție a fost deja semnat, iar la 1 decembrie ar putea începe livrarea de gaze.

Alexandr Grosu a mai spus că întreprinderea va începe un livrarea de gaze drept un „proiect-pilot în regiunea de sud”, dar este interesată să livreze gaze naturale pe teritoriul întregii republici. El susține că întreprinderea a achitat deja un avans în valoare de 3,5 mln de Euro pentru gazul destinat locuitorilor regiunii de sud a Moldovei, iar cantitățile de gaze vor fi stocate în Ucraina, încât nu vor fi optimizate cheltuielile de transportare.

„În legătură cu recentele declarații ale reprezentanților unor companii private de furnizare a gazelor naturale, SA „Moldovagaz” se va adresa la Agenția Națională de Reglementare în Energetică și la Consiliul Concurenței al Republicii Moldova cu solicitarea de a investiga aceste acțiuni și a stabili eventuală manipulare a pieței de gazele naturale”, a scrie pe pagina sa Moldovagaz.

Reprezentantul companiei Energocom, Alexandr Slusari, susține că declarațiile Nordgaz Furnizare sunt „balade” despre gaz procurat vara cu 200 dolari pentru 1000 m3. „ Există bănuiala rezonabilă că schema este implementată prin intermediul unei persoane de încredere a oligarhului Dmitro Firtaș, mare prieten lui Victor Ianucovici și partener vechi al Gazpromului”, gazul fiind cumparat pentru Moldova „prin companii interpuse, la prețuri de piață, iar diferența este achitată de un cetățean turc”, scrie Slusari. „Faptul că acest gaz vine pentru anumite regiuni ale Moldovei, controlate de exponenții criminalului Șor, cred că nu lasă multe întrebări de originea banilor, cu care este subvenționată aceasta tranzacția obscură”, adaugă el.

Săptămâna trecută, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că contractul publicat de bașcana Evghenia Guțul privind un preț de 10 lei pentru un metru cub de gaz este un fals, iar faptul că în prezent se operează cu declarații dar încă nu a fost livrat gaz de facto demonstrează că reprezentanții oligarhului fugar nu au avut vreodată o intenție reală de a realiza promisiunile făcute. Totodată, Parlicov a spus că pentru trecerea la un alt furnizor de gaze naturale, consumatorii ar trebui să depună cereri de reziliere a contractului cu Moldovagaz, revenirea la care ar fi posibilă nu mai devreme de un an.

Mihaela Cibotaru
10/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii