Mașini blindate cu mitraliere pe străzile Chișinăului // Igor Dodon: ”Militarii vor patrula în mai multe localități”

Cornelia Cozonac
25/03/2020
Facebook Denis Gasan

Mașini blindate, dotate cu mitraliere, au fost surprinse marți pe străzile Chișinăului, după ce președintele Igor Dodon a semnat un decret privind implicarea Armatei Naționale în eforturile de prevenire și lichidare a consecințelor pandemiei de Covid - 19. Mai multe imagini, difuzate de internauți pe rețelele de socializare, au stârnit discuții controversate și critici la adresa autorităților.  

Președintele Dodon a declarat, într-o conferință de presă, că a declanșat planul doi de combatere a epidemiei, iar acesta presupune că militarii vor patrula în Capitală și în unele raioane, ca să asigure respectarea noilor restricții de circulație, care intră în vigoare din 25 martie.     

Ministerul Apărării a anunțat, întrun comunicat de presă, că este pregătit să desfășoare pe străzi peste 1 500 de militari și circa 160 de unități de tehnică de asigurare pentru misiuni de patrulare, în urma decretului președintelui Igor Dodon.

Tot marți, ministrul Apărării Alexandru Pânzari a declarat într-o emisine televizată că ieșirea mașinilor blindate cu mitraliere pe străzi a fost „un gest simbolic”. Oficialul a precizat că mitralierele vor fi demontate. „Îmi asum responsabilitatea pentru acest pas. Eu am decis să se circule în așa mod prin oraș. Chiar dacă am fost criticați că am arătat prea militar, sunt niște studii științifice care arată că oamenii reacționează într-un fel când văd polițiști cu o mașină simplă și cu totul altfel când văd oameni înarmați cu automobile de luptă. Reacția este 100% ascultătoare”, a declarat ministrul Apărării.

De miercuri, 25 martie, se aplică restricții de circulație noi pentru cetățeni, fiind limitat accesul liber în parcuri și alte locuri publice pentru a stăvili răspândirea infecției.

Cornelia Cozonac
25/03/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii