Omicron schimbă regulile: Ce documente trebuie să prezinte mai nou toate persoanele care intră în Republica Moldova

Mădălin Necșuțu
14/01/2022

Republica Moldova impune noi restriciții la intrarea pe teritoriul său, în contextul creșterii numărului persoanelor infectate cu Covid-19 și a confirmării prezenței tulpinii Omicron în Republica Moldova.

Persoanele care vor vrea să intre în Republica Moldova vor trebui să prezinte certificat de vaccinare, test PCR sau rapid efectuat cu 72 de ore, respectiv 48 de ore înainte de îmbarcare sau de intrarea în țară (în funcție de mijlocul de transport utilizat), concluzia medicală confirmativă în cazul persoanelor care au suportat Covid-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni) sau un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-Covid-19.

Hotărârea Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP)  survine pe fondul unei creșteri cu 77% a cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 în prima săptămână a anului 2022 față de săptămâna anterioară.

Totodată, având în vedere contagiozitatea ridicată a tulpinii Omicron, au fost adoptate măsuri suplimentare de protecție. Astfel, începând cu 17 ianuarie, în localitățile aflate în pragul de alertă portocaliu deservirea clienților în unitățile de alimentație publică va fi permisă doar cu prezentarea certificatului COVID-19, în limita a 75 la sută din capacitate.

Evenimentele private (mese festive, petreceri corporative, nunți, botezuri) cu 25 sau mai mulți participanți vor fi în continuare permise doar cu prezentarea de către aceștia a certificatului COVID-19, în pragurile de alertă verde și galben.

În pragurile de alertă portocaliu și roșu, regulile privind evenimentele private nu se schimbă. Astfel, în pragul portocaliu acestea se permit doar cu prezentarea de către participanți a certificatului COVID-19, iar în pragul de alertă roșu rămân interzise. Pentru prevenirea aglomerației, în situația pragului de alertă roșu, accesul în Aeroportul Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. 

În cadrul discuțiilor de la ședința CNESP a fost abordată și posibilitatea extinderii sferei de utilizare a certificatului COVID-19 în alte domenii de activitate, urmând ca acest subiect să facă obiectul unor consultări între Guvern și mediul de afaceri.

 

Mădălin Necșuțu
14/01/2022Become a Patron!

Comentarii