Ministerul Agriculturii - „Vom identifica fermierii aflați în prag de faliment”. Forța fermierilor - „Vrem moratoriu”

Mihaela Cibotaru
24/11/2023

Cerința agricultorilor de a institui moratoriu pe calcularea penalităților și executare silită în raport cu agricultorii micro, mici și mijlocii nu poate fi realizată din lipsa prevederilor legale în acest sens, în schimb există cadru juridic legal în baza căruia fermierii pot demonstra că sunt în situație de forță majoră și să evite procesul de executare. Declarația a fost făcută de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, în cadrul unei emisiuni la Jurnal TV. El spus că săptămâna viitoare reprezentanții ministerului vor merge în raioane pentru a identifica agricultorii care sunt în situația critică.

„Sarcina care este pusă în fața Ministerului Agriculturii este ca noi astăzi să identificăm, să mergem în Cantemir, Cahul, în celelalte localități, să identificăm pe acești mici fermieri, care corespund cerințelor de forță majoră, ca ei să nu fie executați”, a spus Vladimir Bolea. El a explicat că situația agricultorilor și problemele cu care se confruntă aceștia sunt diferite, iar ministerul nu poate aplica soluții generalizate, ci urmărește să identifice soluții țintite pentru rezolvarea acestora.

Privitor la propunerea de instituire a moratoriului, ministrul Agriculturii a spus că aceasta nu este posibil din punct de vedere juridic. „Ceea ce se dorește prin acest moratoriu este să se oprească procesul de penalizare, să nu fie executați și cadru juridic pentru asta în Republica Moldova există”, a subliniat Vladimir Bolea, adăugând că fermierii pot merge chiar mâine la Camera de Comerț pentru a solicita evaluarea situației lor.

Ministrul Agriculturii a subliniat că Guvernul depune eforturi pentru a acorda suport producătorilor agricoli și a majorat Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural până la 1,9 miliarde  lei, iar banii deja au ajuns în contul agricultorilor.

Alexandr Slusari, directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor a spus în cadrul emisiunii că procedurile prin care va acționa ministerul vor dura, iar agricultorii deja sunt în situații critice. El a explicat că se propune instituirea moratoriului pe cel mult două luni, perioadă în care se vot opri penalitățile, nu vor fi operată executarea judiciară pe tranzacțiile pentru perioada 2022-2023 și nu se vor intenta procese de faliment, și acest moratoriu va fi aplicat doar pentru agricultorii aflați în imposibilitate de plată.

Slusari a apreciat că acțiunile întreprinse de autorități sunt întârziate, menționând că pierderile directe suportate de agricultorii care cultivă cerealele de grupa 1 și 2 sunt estimate la cca 4,5 mlrd de lei.

Directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor a spus că ieșirea la protest cu tehnica agricolă, care este o acțiune costisitoare pentru agricultori, este un „protest de disperare”, ultima variantă pentru ei, după mai multe tentative de dialog cu autoritățile. El spune că sunt sute de fermieri, inclusiv reveniți acasă din diasporă, care au pierdut tot, după ce au făcut investiții în afacerile lor.

Pe data de 22 noiembrie, producătorii agricoli au ieșit cu tractoarele în stradă, după ce membrii asociațiilor nu au obținut un răspuns pozitiv de la autorități privind revendicările înaintate. Organizațiile de profil susțin că sute de agricultori sunt în pragul falimentului, iar în privința multora au fost pornite procese de insolvabilitate, le sunt prezentate titluri executorii, încât ei riscă să rămână fără tehnică și terenuri. 

În prima zi a protestului, cca 200 de agricultori din mai multe raioane și-au pornit tractoarele spre capitală și le-au parcat la intrarea în Chișinău. Aceștia au blocat, timp de câteva ore, circulația pe șoseaua Hîncești. Joi, protestatarii s-au deplasat spre Piața Marii Adunări Naționale, iar unii dintre ei au fost implicați în altercații cu oamenii legii.

Mihaela Cibotaru
24/11/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii