Ministerul Educaţiei, la unison cu CNA. A fost dat startul unei campanii de promovare a integrităţii

Anticoruptie.md
21/03/2023
gov.md

Ministerul Educației și Cercetării și Centrul Național Anticorupție (CNA) au dat startul unei campanii de informare pentru promovarea integrității în educație, care se va desfășura pe parcursul anului curent în toate raioanele țării. Scopul activității este creșterea în continuare a  nivelului de informare al cadrelor didactice, elevilor și părinților privind politicile anticorupție,  dar și reducerea fenomenului corupției în sistemul educațional, informează serviciul de presă al Ministerului Educaţiei.

Ofițerii anticorupție, alături de tinerii voluntari anticorupție, se vor deplasa în diferite localități unde vor avea instruiri separate cu angajații sistemului educațional, cu părinți și elevi, dar și activități pentru publicul larg. 

Anatolie Topală, ministrul Educației și Cercetării, a declarat în cadrul evenimentului de lansare: „Înțelegem și împărtășim așteptările întemeiate din partea societății ale unor schimbări imediate pentru eliminarea plăților informale și a fenomenului de corupție din mediul educațional. Acest fenomen negativ discreditează profesia pedagogică și nu poate fi tolerat sub nicio formă”. 

La rândul său, Iulian Rusu, directorul Centrului Național Anticorupție, a menționat: „Avem o echipă de voluntari, formată din elevi și studenți, care ne ajută să transmitem mesajele anticorupție în cât mai multe localități. Acest lucru îl vom face și în această campanie pentru a preveni cazurile de pretindere a unor foloase necuvenite, dar și a unor cazuri, pe care le-am investigat recent, de gestionare frauduloasă a resurselor financiare publice.  Vrem ca acele resurse financiare, pe care le avem alocate pentru reparația școlilor sau grădinițelor, să fie utilizate conform destinației”.  

Pentru a preveni și combate corupția în sistemul educațional, Ministerul Educației și Cercetării a aprobat un Plan sectorial anticorupție. Documentul conține activități pentru toate nivelurile de învățământ și răspunde principalelor provocări sistemice și anume: plățile informale; gestionarea resurselor financiare; frauda academică; dar și aplicarea Codului de etică asupra cadrului didactic și pregătirea profesorilor pentru promovarea educației de integritate.

La nivelul învățământului general, integritatea și anticorupția sunt incluse în curricula a două discipline obligatorii - „Dezvoltare personală” și „Educație pentru societate”. În premieră pentru sistemul educațional din Republica Moldova, în anul curent de studii, în urma implementării graduale a disciplinei „Educația pentru societate”, în clasa a IX-a sunt studiate conținuturi curriculare precum: „Corupție versus integritate”, „Corupția versus principiile democratice”, „Învățarea bazată pe proiect”. La disciplina „Dezvoltarea personală” este predat conținutul curricular: „Integritatea persoanei. Situații și contexte de manifestare” (clasa a VI-a) sau unitatea de învățare: „Profilul persoanei integre. Valorile morale și integritatea persoanei” (clasa a X-a).

Pe viitor, Ministerul Educației și Cercetării își propune să dezvolte noi resurse pentru cadrele didactice care să faciliteze formarea la elevi a competențelor de a analiza critic problemele de integritate din societate.

 

 


 

Anticoruptie.md
21/03/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii