Ministrul Apărării: „Dotarea armatei se face în baza doctrinei de apărare”

Mihaela Cibotaru
10/03/2023
Sursa: army.md

În condițiile în care o eventuală agresiune militară asupra Republicii Moldova este puțin probabilă, forțele care doresc destabilizarea situației în țară apelează la alte metode, cum ar fi dezinformarea și știrile false, declară ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Oficialul spune că aceste acțiuni sunt întreprinse de forțe atât din interiorul, cât și din afara țării, și au drept scop să discrediteze conducerea țării și să aducă tensiune în societate.

Oficialul a subliniat că Ministerul Apărării analizează permanent situația, atât din zona de operațiuni militare, cât și din zona de interes, pentru a cunoaște ce se întâmplă și pentru a face prognoze asupra evoluției situației, pentru a reacționa și preveni anumite efecte asupra teritoriului țării și securității miliare.

Referindu-se la rachetele rusești care survolează spațiul aerian al Moldovei, ministrul Nosatîi a spus că acestea sunt „efecte colaterale ale războiului în Ucraina” și aceste situații sunt foarte periculoase, căci se produc în apropierea localităților. Ele pot cauza incidente, inclusiv legate de traficul aerian, pot produce și pierderi umane, ceea ce nu ne dorim. „Noi dorim pace, securitate și în niciun caz să ne implicăm direct în război”, a subliniat Anatolie Nosatîi pentru Jurnal TV.

Ministrul Apărării  a spus că Republica Moldova are sisteme antiaeriene, însă acestea sunt vechi, iar țara, în prezent, nu dispune de surse financiare pentru procurarea sistemelor antiaeriene noi, care sunt extrem de costisitoare. El a spus că o mare parte a bugetului pentru apărare va fi destinată pentru procurarea echipamentelor necesare pentru asigurarea necesităților operaționale. Republica Moldova are parteneriate în domeniul apărării cu mai multe țări, ce includ dotarea armatei, dar și mentenanța echipamentelor și pregătirea militarilor. Totodată, ministrul Nosatîi a subliniat că dotarea armatei se face în baza doctrinei de apărare.

Mihaela Cibotaru
10/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii