Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu: „Tariful la energia electrică pentru luna mai rămâne neschimbat”

Ilie Gulca
12/05/2022

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că tariful la energia electrică pentru luna mai rămâne neschimbat și că Moldova achiziționează curent în proporție de 70 la sută de la Centrala Termoelectrică Moldovenească (Mgres) și în proporție de 30% de la Ukrhydroenergo (Ucraina), proprietara Complexului Hidroenergetic Nistrean.

„Moldova trebuie să își diversifice sursele de aprovizionare cu resurse energetice. Din păcate, perioada prin care trecem face ca acest proces să fie complicat și plin de incertitudine. Ieri, Energocom a anunțat despre semnarea unui contract pentru livrarea a 30% din consumul de energie electrică de la o companie din Ucraina. Mai jos câteva detalii: Pentru luna mai, 70% din electricitate va fi produsă de MGRES, iar 30% de Ukrhidroenergo (Ucraina). Prețul mediu estimat al electricității pentru luna mai este de 66,7 USD”, a scris Spînu pe Facebook.

Potrivit Agenției Proprietății Publice, SA Energocom a semnat un contract de achiziție a 30% din necesarul de curent electric pentru luna mai cu compania ucraineană Ukrhydroenergo, proprietarul Complexului Hidroenergetic Nistrean, conform prevederilor dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale din 29 aprilie.

Operatorul ucrainean Ukrhydroenergo va începe livrările de energie din 12 mai. Agenția Proprietății Publice a relatat că s-a negociat direct cu companii producătoare de energie electrică din Ucraina - Energoatom, D. Trading ș.a. -, solicitându-se oferte pentru furnizarea a 30% din consumul necesar.

„Conform condițiilor contractuale, la solicitarea părții ucrainene, prețul de achiziție pentru acest contract este un secret comercial și nu poate fi divulgat, dar pot confirma ca este un preț mai mic decât ofertele parvenite la licitația precedentă”, a spus Vladimir Sadovoi, director general interimar al Energocom, citat de site-ul Agenției Proprietății Publice.

La sfârșitul lunii aprilie curent, Energocom, în baza negocierilor directe, a semnat un contract de achiziție cu Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES), la prețul de 59,5 dolari/ MWh. MGRES și-a asumat să asigure 70% din necesarul de energie electrică pentru luna mai.

Ukrhydroenergo este compania de stat care construiește pe malul vestic al Nistrului Complexul Hidroenergetic Nistrean – un ansamblu de construcții hidroelectrice care include cea mai mare stație din Europa și a patra din lume - Centrala Hidroelectrică de Acumulare prin Pompare Nistreană.

Dezvoltarea acestui complex pune în pericol Nistrul, sursa principală de apă potabilă a Republicii Moldova. Studiile arată că Complexul Hidroenergetic Nistru are deja un impact devastator asupra debitului, calității apei și diversității biologice a fluviului Nistru – principala sursă de apă potabilă pentru aproape opt milioane de oameni din Ucraina și Moldova. Cu toate acestea, Kievul intenționează să continue extinderea complexului, căutând să-și asigure independența energetică.

Ilie Gulca
12/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii