Ministrul Litvinenco a înregistrat un proiect de lege menit să îi facă pe procurori să ia decizii „mai corecte”

Ilie Gulca
10/08/2021
Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a înregistrat marți un proiect de lege cu privire la procuratură pentru a determina procurorii să ia decizii mai calculate și mai corecte. Documentul prevede, între altele, evaluare activității procurorului general și un mecanism de răspundere disciplinară. Ambele mecanisme prevăd posibilitatea eliberării din funcție a acestuia, în cazuri întemeiate, la propunerea Consiliului Superior al ProcurorilorDupă ședința Consiliului Suprem de Securitate ministrul s-a declarat contrariat de „anvergura inacțiunii instituțiilor de drept”. 

„Modificările propuse extind procedurile existente în lege pentru procurori și față de Procurorul General, cu unele mici ajustări determinate de subiectul acțiunii. Modificările propuse nu vor afecta independența și autonomia Procuraturii și a Procurorului General, întrucât Consiliului Superior al Procurorilor îi rămâne rolul decisiv la luarea deciziei. Totodată, aceste modificări conțin suficiente garanții pentru a asigura proceduri corecte atât în cazul evaluării performanțelor, cât și în ceea ce privește procedura disciplinară”, a precizat ministrul Justiției.

Alte prevederi din proiectul propus, potrivit ministrului, se referă și la modificarea componenței Consiliului Superior al Procurorilor, într-o formulă care va asigura o mai mare independență a organului, dar și la suspendarea Procurorului General pe parcursul urmăririi penale și numirea unui interimar pentru această perioadă.

„Activitatea Procurorului General este lipsită de orice formă de control efectiv și de vreo procedură de monitorizare pentru a stabili dacă acesta își realizează atribuțiile sale legale în mod conștiincios și în interesul statului sau, din contra, acționează în favoarea unor grupuri de interese și/sau criminale. Alfel spus, nu este posibilă sancționarea Procurorului General chiar dacă, de exemplu, timp de 7 ani acesta nu întreprinde nicio acțiune sau, după caz, timp de 7 ani acesta acționează exclusiv în favoarea grupurilor oligarhice. Proiectul de lege înregistrat astăzi vine să restabilească un oarecare echilibru între drepturile și obligațiile Procurorului General, astfel încât pe parcursul mandatului acesta să ia decizii mai calculate și mai corecte, cunoscând că există riscul de sancționare”, a precizat Sergiu Litvinenco.

Ministrul susține că Veaceslav Platon, deși este inculpat în trei dosare trimise în instanțe, având statut de învinuit în alte două cauze aflate în faza de urmărire penală, nu există absolut nicio măsură preventivă în raport cu el. „Din contra, a fost lăsat să fugă nestingherit din ţară”, scrie ministrul pe pagina sa de Facebook.

Veaceslav Platon a plecat în Marea Britanie pe 18 iulie, cu o cursă de avion care a decolat de pe Aeroportul Internațional Chişinău. El însuși a anunțat pe pagina sa de Facebook despre faptul că  nu are planuri să revină în următoarele zile în Republica Moldova.

Ministrul Justiției a mai afirmat că acesta nu este unicul caz în care fugari cu dosare la activ sunt lăsați nestingherit să plece din Republica Moldova.

„La una din ședințele anterioare ale Consiliului Suprem de Securitate, am fost asigurați că în cazul Consulatului [Republicii Moldova] de la Odesa, în care fostul ales al poporului [Vladimir Andronachi] a fraudat statul cu milioane, există un dosar care va fi finalizat foarte curând”.

Totul a pornit de la o decizie a Guvernului Filip din 27 februarie 2019, care prevedea trecerea din domeniul public în domeniul privat al proprietății de stat, a bunului imobil amplasat pe str. Posmitnogo nr. 2/2 Б, or. Odesa, Ucraina, proprietate a Republicii Moldova, aflat în administrarea Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Inițial, pentru clădire și teren a fost stabilit un preț cu mult sub cel de piață. În cele din urmă, construcția a fost evaluată la 468.800 de dolari, iar terenul – la 1.465.600 de dolari.

La 31 ianuarie 2020, beneficiara contractului de schimb, Iryna Rolemska, a acționat în judecată MAEIE și Agenția Proprietății Publice cu solicitarea de a obliga cele două instituții să pună în aplicare prevederile hotărârii Guvernului Filip. Numai că Guvernul Chicu a abrogat la 31 iulie 2020 Hotărârea Guvernului Filip și a renunțat la contractul de schimb.

Drept consecință, Irina Rolemskaia a solicitat anularea Hotărârii Guvernului Chicu, iar Ludmila Holevițcaia, magistrată a Judecătoriei Chișinău, i-a dat câștig de cauză la 23 octombrie 2020.

Hotărârea respectivă a fost calificată de Guvern drept „neîntemeiată, emisă cu aplicarea eronată a normelor de drept material și procedural, precum și neelucidarea circumstanțelor importante”.

Curtea de Apel Chișinău a casat integral, pe 6 aprilie, hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, cu adoptarea unei noi decizii în cazul litigiului legat de edificiul Consulatului Republicii Moldova din Odesa.

Ilie Gulca
10/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii