Mitropolitul Vladimir își convoacă stareții și protopopii după scrisoarea protoiereului Pavel Borşevschi

Ilie Gulca
14/11/2023
IPS Mitropolitul Chișinăului și Întregii Moldove, Vladimir. Foto: mitropolia.md

IPS Mitropolitul Chișinăului și Întregii Moldove, Vladimir, își convoacă protopopii și stareții mănăstirilor din subordine după ce pahohiile din sectorul Botanica, Aeroport, Codru, Sângera, Băcioi, Revaca, Dobrogea și Brăila i-au solicitat ierarhului să revină la Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române.

Protoiereul responsabil de sancționarea abaterilor şi devierilor morale în societate, Zosima Toia, a comunicat pentru portalul Anticoruptie.md că protoiereii și stareții de mănăstiri au fost convocați pentru ziua de joi la sediul Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove. Preotul a spus că nu știe de ce a fost convocat.

Pe 13 noiembrie, pe pagina de Facebook a Bisericii „Sfântul Dumitru” din Chişinău a fost publicată o scrisoare deschisă către mitropolitul Vladimir semnată de protoiereul mitrofor Pavel Borşevschi, dar care reprezintă toți parohii din localitățile menționate mai sus.

„Înaltpreasfinția Voastră, noi, preoții semnatari ai acestei adresări, suntem tot mai nedumeriți și mai nemulțumiți de ascultarea pe care trebuie să o facem față de patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kiril”, se menționează într-o scrisoare făcută publică luni pe Faceboook.

„După invazia Rusiei în Ucraina, patriarhul Kiril a pierdut calitatea de părinte duhovnicesc al Bisericii pe care o păstorește, devenind angajat politic, ce cheamă fățiș și pe nedrept, împotriva tuturor învățăturilor Bisericii Ortodoxe, la vărsare de sânge între frații de sânge și de credință în Hristos.”

Parohii îi cer lui IPS Vladimir să respecte „vocea poporului” și să „revină în toată plinătatea noastră la Biserica neamului nostru, în cadrul Patriarhiei Române, rămânând, în același timp, și pe mai departe sub omoforul și îndrumarea părintească a Înaltpreasfinției Voastre”.

Săptămâna trecută, 13 biserici din mai multe raioane și-au anunțat trecerea de la Mitropolia Moldovei la Mitropolia Basarabiei. Parohii acestora urmează să primească actele de reînregistrare de la Agenția Servicii Publice și vor adera oficial la cei peste 60 de preoți care au trecut în subordinea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române de la începutul războiului purtat de Federația Rusă în Ucraina.

Ilie Gulca
14/11/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii