Moldova solicită suportul Uniunii Europene în căutarea resurselor energetice alternative accesibile

Mihaela Cibotaru
06/02/2023
gov.md

Republica Moldova continuă reformele în domeniul energetic și diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale și energie electrică, însă are nevoie, în continuare, de suportul Uniunii Europene (UE) în identificarea surselor alternative accesibile. Afirmația aparține prim-ministrei Natalia Gavrilița, care s-a întâlnit la Bruxelles cu eurocomisarul pentru energie, Kadri Simson.

„Cu suportul UE și al altor parteneri externi, situația din domeniul energetic a fost stabilizată. Am asigurat populația cu resurse energetice pentru această iarnă și am început pregătirile pentru iarna viitoare. Nu doar am gestionat crize, ci și am făcut schimbări, iar Comunitatea energetică a recunoscut că Moldova a realizat, în ultimul an, cel mai mare progres între țările candidate”, a declarat Natalia Gavrilița.

În special, prim-ministra a menționat necesitatea identificării surselor financiare pentru construcția liniei de înaltă tensiune Bălți-Suceava, creșterea cantităților de energie regenerabilă produsă în țară, dar și realizarea unui amplu program de eficiență energetică în clădirile publice și blocurile de locuit. Republica Moldova are, în continuare, o intensitate energetică mare, iar sectorul rezidențial consumă circa jumătate din resursele energetice ale țării, astfel lansarea Fondului de eficiență energetică în sectorul rezidențial este foarte importantă.

„Este salutar faptul că ați redus consumul de energie în această iarnă și este important să vă pregătiți pentru următorul sezon rece, prin creșterea eficienței energetice în sectorul rezidențial. UE este interesată să sprijine aceste eforturi”, a declarat comisarul european pentru energie.

 Șefa Cabinetului de miniștri a mulțumit oficialilor europeni pentru suportul acordat la interconectarea sistemului electric național la rețeaua europeană ENTSO-E, pentru posibilitatea de a participa la Platforma pentru Energie și pentru suportul bugetar oferit în 2022. La fel, prim-ministra a mulțumit l pentru ultimul ajutor, anunțat recent, de 250 de milioane de euro, din care va fi suplinit Fondul de vulnerabilitate energetică, prin intermediul căruia sunt acordate compensații la gaze și electricitate.

Mihaela Cibotaru
06/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii