Moldovagaz are probleme la acumularea banilor pentru Gazprom, iar gigantul rusesc nu mai acceptă devieri financiare negative

Ilie Gulca
12/01/2022

Moldovagaz a raportat pe 11 ianuarie, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, probleme în acumularea banilor pentru achitarea gazelor naturale furnizate de Gazprom, invocând creșterea prețului pentru luna curentă și menținerea tarifelor aprobate anterior. 

SA Moldovagaz a informat Comisia Situații Excepționale că, deși condițiile contractuale de plată au rămas neschimbate, Gazprom nu mai acceptă devieri financiare negative și astfel există riscul de sistare a livrării gazelor naturale în cazul în care nu se vor face achitările în conformitate cu condițiile contractuale. 

Pentru a evita riscul sistării livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova, participanții la ședință au discutat despre un set de soluții, inclusiv despre eventualitatea contractării unui credit comercial de către SA Moldovagaz.

De asemenea, s-a discutat despre compensarea facturilor pentru consumatori în contextul în care tariful pentru aceștia ar putea fi majorat. 

La finalul ședinței, membrii Comisiei au aprobat următoarele decizii:  

 - instituțiile publice vor întreprinde măsuri pentru a raționaliza consumul de gaz și energie electrică în baza recomandărilor Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale;

- SA Moldovagaz va iniția discuții în cadrul Consiliului de Observatori despre posibilitatea extinderii termenului de plată a facturilor până la sfârșitul lunii ianuarie 2022; 

- SA Moldovagaz va continua negocierile cu băncile comerciale privind contractarea unui credit comercial și va informa în mod oficial membrii Comisiei despre răspunsul băncilor;

- Ministerul Finanțelor va analiza opțiunile legale existente privind amânarea plății TVA de către SA Moldovagaz pentru o perioadă scurtă, astfel asigurând compania cu lichidități necesare pentru plățile curente;

- Ministerul Muncii și Protecției Sociale în comun cu Ministerul Finanțelor vor analiza situația privind creșterea tarifului la gazele naturale și impactul asupra consumatorilor, precum și fondul alocat pentru compensații și va înainta propuneri de îmbunătățire a sistemului de compensații.

Moldovagaz a achitat 50% din factura de consum pe luna decembrie și trebuie să achite în avans 50% din gazele pe care urmează să le consume în ianuarie.

În aceste condiții, opinează expertul Sergiu Tofilat, este evident că Moldovagaz nu va avea bani pe ianuarie. „În primul rând, tariful nu își acoperă prețul de achiziție, iar în al doilea rând, ai un decalaj permanent că plata trebuie să o faci astăzi, dar banii îi încasezi abia peste o lună–o lună și jumătate. În situația aceasta, statul trebuie să se asigure că tarifele acoperă cheltuieli efective și că oamenii au bani și pot plăti la timp factura”, a explicat expertul pentru G4media.

 Sergiu Tofilat a mai afirmat că Moldovagaz trebuie să își rezolve problema de „cash flow” și să nu mai aștepte Guvernul să îi acopere datoriile către Gazprom.

Ilie Gulca
12/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii