Moldovagaz confirmă: Subsidiara Gazprom în Republica Modova va cere mărirea prețului la gaze. La cât s-ar putea ridica viitorul preț pentru consumatori

Mădălin Necșuțu
14/01/2022

Compania Moldovagaz, al cărui acționar majoritar este Gazprom, va cere mărirea prețului la gaze ce ar putea să ajungă până la 14,7 de lei, față de 11,08 lei, cât este în prezent. Directorului Moldovagaz, Vadim Ceban, spune că majorarea tarifului va fi inevitabilă, dacă preţul de achiziţie se va menţine mai mare de 600 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Mai mult, potrivit lui Ceban, în condiţiile unor fluctuaţii permanente ale preţului de achiziţie, tarifele trebuie să fie ajustate lunar, astfel măriri ar putea exista în fiecare lună.

„Tariful este creat din patru componente de bază: preţul de procurare, costul de distribuţie, costul de transport, pierderile din reţea. Componenta preţului de procurare este cea mai mare. La preţul de procurare de 450 de dolari, tariful acoperea toate cheltuielile şi noi am închis luna decembrie cu forţele proprii. În ianuarie preţul de achiziţie este 647 de dolari. Diferenţa de 44 milioane de dolari nu este atât de uşor de acumulat”, a spus Vadim Ceban într-o emisiune televizată de TV8.

Ceban a mai afirmat că piaţa gazelor naturale a devenit extrem de volatilă, cu un preţ de achiziţie complet imprevizibil, iar din acest motiv ajustarea tarifelor la gazele naturale ar trebui să aibă loc lunar.

„Chiar dacă majorăm tariful, asta nu înseamnă că vom acoperi decalajul de casă într-o lună. Dacă acum majorăm tarifele, înseamnă că vom primi banii în februarie. Singurul lucru pe care-l putem solicita de la furnizor este să avem o perioadă de scadenţă, suplimentar câteva zile, ca să achităm consumul pentru luna ianuarie. Noi pe intern, împreună cu ANRE, Guvernul trebuie să înţelegem un lucru: preţul nu se mai schimbă trimestrial, ci lunar. Asta înseamnă că în fiecare lună trebuie să ajustăm tariful. La produse petroliere se schimbă tariful în fiecare zi, aşa ar trebui să facem şi la gazele naturale”, a mai spus Vadim Ceban.

Pe de altă parte, deputatul PAS, Dan Perciun, a declarat joi seara într-o emisiune televizată, că dacă prețul de achiziție a gazului va rămâne ridicat, ajustarea în creștere a tarifelor va fi un proces automat. Astfel, potrivit unor calcule preliminare tarifiul ar putea fi majorare de la 11,08 lei, atât cât este în prezent, la 14,7 lei. Așadar, conform mecanismului de compensare actual, asta ar însemna că Guvernul va trebui să aloce suplimentar alte 700 de milioane de lei.

Mădălin Necșuțu
14/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii