„Chișinău, suntem cu tine!”. Moldovenii din diasporă susțin protestele masive de la Chișinău

Anticoruptie.md
01/07/2018
Foto: grupul „Adoptă un vot!”

Protestul masiv de la Chișinău din data de 1 iulie a avut ecou în mai multe orașe din Europa. Moldovenii din dispora au ieșit în stradă ca să protesteze împotriva invalidării alegerilor locale din Capitală. S-a protestat în Marea Britanie, Italia, Spania, Irlanda, Franța, Germania, Finlanda, Portugalia, Elveția și în alte țări.

„Poporul se ridică! Să vă fie frică!”, „Jos Mafia!”, „Chișinău, suntem cu tine!”, „Unire, moldoveni!”, au scandat moldovenii stabiliți la Londra și în alte orașe din Marea Britanie. Oamenii au purtat pancarte cu slogane anticorupție în limbile română și engleză. Ei au organizat o celulă de rezistență - FreeMoldova și au lansat o colectare de fonduri. Banii adunați vor fi utilizați pentru aprovizionarea cu apă a reprezentanților forțelor de ordine care au fost antrenați în proteste în ultimele două săptămâni. „Aceștia au fost ținuți ore îndelungate în ploaie și arșiță fără rost, deși s-a demonstrat că protestele de la Chișinău poartă un caracter pașnic, în pofida încercărilor de instigare la violență din partea provocatorilor infiltrați”, se arată pe pagina de Facebook a moldovenilor stabiliți la Londra. „Vrem să transmitem un mesaj cât se poate de clar acasă: diaspora e cu voi!”, susține Val Lazur, inițiatorul Fondului de Criză.


Moldovenii de la Madrid au protestat în fața ambasadei Republicii Moldova în Spania și au scandat într-un glas - „Vot furat!”, „Jos mafia!”. Oamenii au purtat drapelul Republicii Moldova și cel al Spaniei și au anunțat că protestează împotriva mafiei care se află la guvernare la Chișinău și împotriva invalidării alegerilor pentru primăria Capitalei. 

Proteste au avut loc duminică și la Dublin, în Irlanda. Oamenii au scandat „Chișinău, suntem cu voi”, „Jos mafia”, „Vrem votul înapoi”, „Plahotniuc, nu uita, pușcăria-i casa ta” și „Noi nu cedăm”.

S-a protestat astăzi și în mai multe orașe italiene - Milano, Padova, Veneția, Roma și altele. „Protestăm pentru că ne pasă de ceea ce se întâmplă la noi acasă, în Moldova. Conducerea de la Chișinău a trecut linia roșie și noi cerem demisia Guvernului, Parlamentului și președintelui țării”, a anunțat diaspora din Italia. 

Reprezentanți ai diasporei au anunțat crearea unor celule de rezistență după invalidarea alegerilor locale din 3 iunie, pentru a susține inițiativele ce apără dreptul la proteste pașnice și la exprimare.

Anticoruptie.md
01/07/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii