Moldovenii, influențați de propaganda Moscovei. Ce cred despre invazia Rusiei în Ucraina

Tatiana Gherța
04/09/2023
Profimedia Images

Peste 35% din moldoveni justifică invazia armatei ruse pe teritoriul Ucrainei. Cel puțin aceasta este concluzia ce se desprinde din Barometrul Opiniei Publice (BOP) prezentat luni, 4 septembrie. Cu aproape două puncte procentuale mai puțini dintre respondenți consideră că invazia este una nejustificată. Aceeași sursă arată că în cazul unui eventual referendum privind vectorul de dezvoltare al țării, moldovenii, în proporție de 47% ar pleda pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, iar 32,5% ar opta pentru Uniunea Vamală. 

În sondajul prezentat, moldovenii chestionați au bifat că în aceste momente cel mai mult îi îngrijorează prețurile, sărăcia, viitorul copiilor, dar și un război în zonă. În acest context, acestora le-au fost puse la dispoziție câteva versiuni și au fost întrebați care dintre acestea descriu cel mai bine ce se întâmplă acum în Ucraina. 33,4% au bifat versiunea prin care războiul provocat de Federația Rusă este unul nejustificat. 18,1,% dintre respondenți consideră că Rusia apără republicile populare din Donbass și Lugansk de atacurile Ucrainei, iar 17% că invazia reprezintă o operațiune de eliberare a Ucrainei de nazism. 

„Eu cred că are o inflluență mare o are mass-media rusească, încă, și statul trebuie să aibă grijă de acest lucru”, a punctat aici directorul executiv al Institutului de Politici Publice (IPP), Arcadie Barbăroșie. 

Respondenții BOP au fost îndemnați să-și exprime și viziunile pe plan geopolitic. O bună parte dintre respondenți, 47%, au precizat că în cazul unui referendum ar pleta pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Alți 32,5% ar vrea Republica Moldova să se integreze în Uniunea Vamală constituită în jurul Rusiei. 

 

„Este curioasă creșterea semnificativă a părerilor în favoarea Uniunii Euroasitice, care nu există, acest spațiu este măcinat dce conflicte. Mai degrabă este efectul de polarizare, care are un efect inductiv – ori cu ai noștri, ori cu ai lor. Contextul este cel care modulează poziționarea respondentului, iar din poziționare vin prin inducție și răspunsuri la multe întrebări. Comportamentul cetățenilor nu este chiar atât de indecis, nedeterminat. Era un lucru legat de atitudinea cetățenilor față de libertăți. Cred că acest gen de răspunsuri trebuie studiate de economiști, guvernanți. La îngrijorări vedem că pe primul plan sunt cele legate de familie – prețul, sărăcia și viitorul copiilor, războiul în zonă este determinant”, a spus analistul politic, directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, Igor Boțan. .

Sondajul a fost realizat de compania „CBS Research”, la comanda Institutului de Politici Publice, în perioada 9 - 23 august curent, pe un eșantion de 1 215 persoane. Cercetarea a fost efectuată cu sprijinul financiar al Fundației „Soros-Moldova”.

Precizăm că, jurnaliștii anticoruptie.md au prezentat în mai multe anchete cum propaganda rusă este diseminată în rândul moldovenilor. În „Matrioștele” propagandei ruse în Republica Moldova: păpuși și păpușari, jurnaliștii au descoperit cum peste un miliard de ruble rusești, doar din surse oficiale, sunt cheltuite anual de Federația Rusă pentru activitățile Fundației „Russkii mir”, un veritabil centru de comandă pentru rețeaua de organizații-fiice din toată lumea, inclusiv Republica Moldova. În lista fondatorilor organizației non-profit, susținută din bugetul federal, dar și din donații ținute în secret, se regăsesc personaje dedicate propagandei rusești, dar și funcționari de rang înalt care, la diferite etape, și-au îndeplinit rolul de agenți activi ai intereselor ruse în spațiul moldovenesc. 

Totodată, au realizat o descriere a „Spălătoriei de creieri” a Găgăuziei: cine protejează canalele rusești de propagandă. Mai exact, cum locuitorii din UTA Gagauz Yeri sunt zilnic asaltați de propagandiștii Kremlinului, care promovează deschis războiul și supremația rusă din... televizoarele lor de acasă.

Tatiana Gherța
04/09/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii