Moscova continuă retorica agresivă împotriva Republicii Moldova. Zaharova: „Parcursul european ar putea duce la un scenariu similar cu cel al Ucrainei”

Tatiana Gherța
24/05/2023
captura video

Statele care și-au exprimat intenția de a adera la Uniunea Europeană se supun unor riscuri de a „repeta scenariul din Ucraina”. Astfel a reacționat purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova la declarația făcută de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, care a îndemnat statele din Balcanii de vest „să profite de impulsul creat de progresul rapid al Ucrainei” și să renunțe la relațiile strânse cu Rusia. 

Josep Borrell a transmis Serbiei la începutul acestei săptămâni un mesaj franc, menționând că „relațiile strânse cu Rusia sunt incompatibile cu modul european”, îndemnând Belgradul să normalizeze relațiile cu autoproclamata Republică Kosovo. Presa de peste Prut notează că în cadrul reuniuni Consiliului UE la nivelul miniștrilor de externe, Borrell a îndemnat țările candidate din Balcanii de Vest să „profite de impulsul” în procesul de extindere a UE creat de Ucraina. 

Declarația oficialului european a „amuzat-o” pe purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe. Maria Zaharova a declarat că Bruxellul șantajează țările candidate, iar însușirea valorilor europene ar putea duce la repetarea scenariului din Ucraina.  

„Serbiei, Moldovei și altor state li se propune să aleagă între interesele lor naturale, istorice, geopolitice, geografice, interesele oamenilor, nu a unui grup format din elite, și integrarea europeană, valorile europene. Lista acestor valori nu a fost prezentată niciodată, totul e îmbrăcat în cuvinte legate de libertate și democrație, dar noi deja am văzut ce înseamnă pentru europeni democrația și libertatea. (...) Sunt impuși să facă alegerea, uneori fiind depășită limita șantajului, în lipsa unui plan, fără perspectivă, fără a evalua consecințele. Acest lucru este foarte periculoș și poate duce la o situație ca în Ucraina, țară care este distrusă în bucăți în aceste momente”, a spus Zaharova. 

Totodată, Zaharova a făcut trimitere repetat la decizia autorităților moldovenești de a pune în drepturi limba română, catalogând-o drep o umilire. Aceeași descriere a folosit-o și ăn raport cu decizia Ucrainei de a sărbători Crăciunul pe 25 decembrie, și nu 7 ianuarie cum era până acum.

„Modificarea limbii moldovenești în limba română este o umilire. La fel ca și schimbarea Crăciunului de către Ucraina, la fel e o umilire”, a punctat purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe.

Potrivit reprezentantei de la Moscova, aceste mișcări ar fi dirijate de Occident.

Tatiana Gherța
24/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii