„Ne-am fi pomenit în mijlocul unui scandal internațional”. Moldova modifică legislația despre exportul de arme și muniții

Ilie Gulca
13/10/2021

Comisia securitate națională, apărare şi ordine publică din cadrul Parlamentului a procedat la modificarea cadrului juridic privind importul și exportul de arme și muniții. Deputații au tras concluzia că legislația actuală a Republicii Moldova oferea posibilitatea de re-export de arme și muniții în state aflate sub interdicții din partea UE.

„Republica Moldova este țară de tranzit în ce privește exportul de armament. Cel mai grav este că modificările legislative ar fi putut implica statul într-un scandal internațional. De exemplu, dacă un stat unde se produce armament se află în conflict cu alt stat și i s-a impus restricții pentru importul de armament, Republica Moldova ar fi putut să intermedieze aceste livrări”, a explicat marți, în cadrul unei conferințe de presă, președintele comisiei Lilian Carp.

Prin urmare, a anunțat parlamentarul, comisia a recomandat ajustarea cadrului normativ de reglementare al regimului de arme și muniții cu destinație civilă.

„Din informația ce mi-a fost oferită din partea Ministerului Afacerilor Interne, modificările au fost deja avizate, iar mâine [miercuri] va fi dezbătut în cadrul ședinței Guvernului”, spus el.

Potrivit publicației EUobserver, firma cehă Česká Zbrojovka a încercat să exporte peste 100 puști și pistoale prin Moldova în Rusia în 2020. Transportul a inclus puști cu lunetă de model CZ TSR, care pot fi utilizate atât pentru sport, cât și de trupele speciale.

Firma ungară „De Fango” și firma slovacă „XXeurope” au încercat, de asemenea, să exporte sute de mii de cartușe de muniție prin Moldova în Belarus cam în același timp, se arăta în documentul intrat în posesia reporterilor de la publicația belgiană. UE a impus embargouri la exportul de arme către Belarus și Rusia în 2011 și 2014. 

Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au dezvăluit în cadrul unei anchete că astfel de state ca Republica Moldova și Ucraina re-exportă armament sau piese produse în state ale UE.

Țările din UE ocolesc astfel interdicțiile impuse unor state ca destinații de export, recurgând la intermedierea Moldovei și Ucrainei.  

Ilie Gulca
13/10/2021Become a Patron!

Comentarii