„Niciun fel de politică”. Kremlinul a reacționat la declarațiile premierului Republicii Moldova, Natalia Gavrilița  

Ilie Gulca
19/01/2022
Secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, și premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița. Colaj: CIJM

Secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat că livrarea de gaze naturale de către Gazprom Republicii Moldova este „o problemă curat comercială” și că „nu există niciun fel de politică”. Declarația purtătorului de cuvânt al lui Vladimir Putin survine după ce premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a acuzat Gazpromul de atitudine duplicitară față de actuala guvernare de la Chișinău.   

„Nu, absolut. Se livrează gaze, dar trebuie plătite. Aici nu este nimic duplicitar”, a spus Peskov, răspunzând la o întrebare dacă nu consideră Kremlinul că situația privind livrarea de gaze naturale în Republica Moldova a ieșit din limitele acordurilor comerciale.

Peskov a remarcat că această întrebare trebuie pusă în primul rând Gazpromului, și nu Kremlinului. „Aceasta este mai curând o problemă comercială, și aici v-aș recomanda să vă adresați Gazpromului  cum stau lucrurile”, a relevat el.

„Gazpromul are obligații contractuale față de consumatorii de gaze naturale, obligații contractuale. Există o anumită sumă care trebuie plătită. În calitatea sa de companie, internațională și acționară, Gazprom trebuie să vândă produsul și să primească pentru asta bani, el nu poate să ofere gratuit produsul”, a adăugat secretarul de presă al lui Putin.

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a declarat miercuri dimineață, în cadrul unei conferință de presă, că criza energetică a fost provocată de Moldovagaz, care nu a reușit să găsească soluții pentru achita integral și la timp consumul de gaze naturale.

„Din păcate, Gazprom, acționarul majoritar al Moldovagaz, în loc să vină cu măsuri pentru societatea pe acțiuni pe care o controlează să-și poată îndeplini obligațiile contractuale față de consumatori și furnizori, amenință să lase consumatorii fără gaze. Vă reamintesc că, în anii precedenți, Gazprom a permis Moldovagaz să acumuleze datorii pe perioada de iarnă, care erau achitate în următoarele luni”, a declarat Gavrilița.

Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Andrei Spînu, pentru luna decembrie, Moldovagaz a achitat integral pe 14 ianuarie.

Pentru luna ianuarie 2022, până la data de 20 ianuarie, din surse proprii, vor fi achitate de către Moldovagaz aproximativ 38 de milioane de dolari sau zece zile de consum (perioada 1–9 ianuarie). 

Gazprom a trimis, marți, o scrisoare de înștiințare de plată a facturilor în caz contrar amenințând cu sistarea gazelor naturale către Republica Moldova, a declarat premierul Natalia Gavrilița într-o conferință comună ținută miercuri.

Ministrul Spînu a declarat că regretă această schimbare de atitudine din partea Gazprom, declarând că Guvernul va interveni și va rezolva problema asigurării cu gaze a consumatorilor.

Ilie Gulca
19/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii