Noi condiții de intrare în Republica Moldova: Prezentarea certificatului Covid, indiferent de țara din care sosesc

Irina Odobescu
17/01/2022
Foto: Poliția de frontieră via Facebook

Persoanele care vor traversa frontiera de stat pe sensul intrării în Republica Moldova, începând de luni 17 ianuarie, vor prezenta unul dintre acte: certificatul de vaccinare, testul RT-PCR, testul antigen rapid, concluzia medicală confirmativă în cazul persoanelor care au suportat COVID-19, un act de prezență a anticorupilor. Restricţiile sunt impuse indiferent de țara din care vine călătorul.

Persoanele care nu vor avea unul dintre actele stipulate mai sus sunt obligate să respecte regimul de carantină de 14 zile. Acestea obligatoriu vor completa  fişa epidemiologică electronică şi vor respecta regimul de carantină pentru 14 zile, la adresa declarată.

Testul PCR sau testul negativ trebuie să fie efectuat cu 72 de ore înaintea îmbarcării sau intrării în țară, iar testul antigen, cu 48 de ore. Concluzia medicală confirmativă că persoana a suportat COVID-19 este valabilă în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni).

În cazul minorilor până la 14 ani, fişa epidemiologică este completată de reprezentantul legal sau de însoţitor. Regimul de carantină poate fi întrerupt după a 7-a zi dacă persoana efectuează un test PCR COVID-19 sau test rapid de diagnostic Ag SARS CoV-2, iar rezultatul acestuia este negativ prin act confirmat.

Autoritățile au stabilit o listă a excepțiilor. Respectiv, nu vor sta în carantină: 1. copiii de până la 12 ani; 2. elevii/studenţii cu vârsta de până la 18 ani, care urmează să susţină examene, care merg la studii în instituţii de învăţământ pe teritoriul Republicii Moldova sau peste hotare; 3. echipajele şi personalul de deservire a trasportului; 4. persoanele care călătoresc din motive de sănătate; 5. Lucrătorii transfrontalieri; 6. persoanele în transit și persoanele care sunt citate de instanţele de judecată/organele de drept din Republica Moldova.

Numărul cazurilor active de infectare cu noul coronavirus este de 10.988 la nivel național. Rata de vaccinare la nivel național este de 30%, în total fiind administrate 1.839.531de doze de vaccin.

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a prelungit, până pe 15 martie curent, starea de urgență în sănătate publică pe tot teritoriul Republicii Moldova.

Irina Odobescu
17/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii