O asociaţie obştească a magistraţilor se pregăteşte de congres. Când va avea loc şi care este agenda forului

Julieta Saviţchi
06/12/2021

Asociaţia Judecătorilor din Republica Moldova se pregăteşte să desfăşoare la începutul lunii februarie a anului viitor un congres al organizaţiei, în cadrul căruia urmează a fi alese organele de conducere. Asociaţia a rămas fără preşedinte după ce săptămâna trecută, magistratul Vladislav Clima şi-a dat demisia.

Judecătorul Ion Chirtoacă a comunicat pentru portalul Anticorupţie.md că a fost desemnat sâmbătă în calitate de preşedinte interimar al Asociaţiei Judecătorilor din Moldova, având misiunea să pregătească desfăşurarea congresului. „La moment sunt în aşteptarea prelungirii mandatului şi pentru că am timp liber să mă ocup cu pregătirea de congres, am fost numit preşedinte interimar. Preconizăm ca lucrările congresului să aibă loc la pe data de 5 februarie”, a spus magistratul.

Ion Chirtoacă a mai spus că până atunci urmează să fie operate şi modificările la statutul Asociaţiei pentru a fi adus în concordonanţă cu prevederile Legii privind organizaţiile necomerciale din 2020: „Trebui să operăm modificările la statut, astfel riscăm ca organizaţia să fie iradiată din registrul organizaţiilor obşteşti”.

Magistratul a declarat în context că organizarea congresului Asociaţiei Judecătorilor nu are tangenţe cu amânarea repetată a Adunării Generale a Judecătorilor de către Consiliul Superior al Magistraturii. „Asociaţia este o organizaţie obştească al cărei scop este să apere şi să promoveze imaginea justiţiei şi interesele magistraţilor. Organizaţia nu deţine pârghii de influenţă asupra instanţelor sau cu atât mai mult asupra CSM”, a precizat Chirtoacă.

Amintim că Ion Chirtoacă a publicat cu câteva zile înainte se a fi desemnat preşedinte interimar al Asociaţiei Judecătorilor o sesizare către CSM în care a solicitat să fie numită data desfăşurării Adunării Generale a Judecătorilor.

Asociaţia Judecătorilor din Republica Moldova a fost fondată în 1994 şi întruneşte în jur de 300 de membri. La 30 august 2019, a fost înregistrată o nouă Asociație Obștească a Judecătorilor din Republica Moldova, denumită ”Vocea Justiţiei”. Această asociație a fost fondată de judecătorii Victoria Sanduța, Ion Malanciuc și Marina Curtiș, care s-au opus sistemului în perioada guvernării lui Vladimir Plahotniuc.

Julieta Saviţchi
06/12/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii