Oficial european, despre corupţia de la Chişinău: "Chiar dacă Bruxelles e departe, nu înseamnă că nu ştim situaţia reală"

Victoria Dodon
08/12/2015
Foto: Mariusz Kowalczuk // CIJM

Uniunea Europeană vede şi cunoaşte situaţia reală de la Chişinău sau Kiev, chiar dacă între Bruxelles şi cele două capitale este o distanţă mare. Asta susţine Mariusz Kowalczuk, reprezentantul Comisiei Europene în Ucraina, referindu-se la corupţia din regiune şi măsurile care se întreprind de autorităţi în acest sens.

“Uniunea Europeană  are câte o delegaţie şi la Kiev, şi la Chişinău. Acolo lucrează oameni care discută cu cei de pe loc, ceea ce reprezintă inclusiv o reacţie pentru noi. Poate părea că Bruxelles este departe şi nimeni nu vede şi nu ştie nimic, dar în realitate lucrurile stau altfel”, a declarat oficialul european în cadrul unei întâlniri cu participanţii la Școala de iarnă pentru schimb de experiență în jurnalismul de investigaţie transfrontalier MUTE@Corruption.

Diplomatul a vorbit despre sumele mari de bani pe care UE le acordă anual pentru contracararea fragelului corupţiei.

“Corupţia e un cuvânt important pentru UE, dar lupta cu acest flagel e şi mai importantă. În fiecare an, miliarde de euro se oferă pe diferite proiecte de ajutor tehnic în multe ţări ale lumii, referitor la corupţie. Sprijinul nostru este multiaspectual - credite, ajutor bugetar, programe de sprijin etc. La fiecare din ele există anumiţi indicatori conform cărora măsurăm cum se implementează programul. Dăm o tranşă, vedem ce aţi implementat. Dacă obiectivele au fost atinse - continuăm, dacă nu - îngheţăm sau anulăm finanţarea”, a precizat Mariusz Kowalczuk.

În iulie 2015, Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei UE la Chişinău, a anunţat despre decizia de a îngheţa suportul bugetar pentru Moldova. În cadrul unui interviu pentru portalul Anticorupţie, el și-a exprimat speranța că noul Executiv va ajunge la un acord cu Fondul Monetar Internațional, fapt care ar permite ca sprijinul bugetar să ajungă în Moldova. În context, diplomatul a spus că nu vede îmbunătățiri în sectorul Justiției. “Rămân multe de făcut pentru a spune că există un progres satisfăcător. Nu există nici o voință politică reală de a reforma acest sector strategic”, a punctat Pirkka Tapiola.

Victoria Dodon
08/12/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii