Pachetul de integritate, votat în lectură finală. Funcționarii care nu-și vor declara averile riscă să-și piardă locurile de muncă

Anastasia Nani
17/06/2016
Mai mulți deputați au votat ridicând cartonașe roșii. Captură video: Privesc.eu

Legile cu privire la modificarea procedurii de declarare a averilor şi reforma Comisiei Naţionale de Integritate, numite pachetul de integritate, au fost votate vineri, 17 iunie, în lectură finală. Noile prevederi, care vor intra în vigoare la 1 august, presupun reformarea Comisiei Naţionale de Integritate în Centrul Național de Integritate, dar și modificarea sistemului de declarare a averilor şi intereselor de către persoanele care deţin funcţii publice şi de demnitate publică. 

Astfel, în cadrul CNI va apărea o nouă funcție - cea de inspector de integritate care va putea să ceară confiscarea averilor provenienţa cărora nu pot fi justificate în mod legal. Acești inspectori vor avea independență funcțională, vor putea constata abaterile în declarațiile de avere ale demnitarilor și vor avea dreptul să aplice sancțiuni. În total, instituția reformată va avea 30 de inspectori care vor avea acces gratuit la toate sistemele informaţionale ce conţin date despre proprietăţile şi interesele subiecţilor. 

Totodată, potrivit proiectului, cercul subiecţilor obligaţi să-şi declare averile a fost extins. Astfel, şi membrii de familie până la gradul patru de rudenie ar putea fi obligaţi să-şi declare proprietăţile. Totodată, se vor declara și alte tipuri de averi, cum ar fi obiectele de artă sau acțiunile deținute în societăți comerciale aflate peste hotare. Conform noilor reglementări, demnitarii care nu își vor declara toate veniturile vor fi demişi, iar ei nu vor mai putea ocupa o funcție publică pentru o perioadă de trei ani.

Comunistul Oleg Reidman, votând pentru pachetul de integrittae. Captură video: Privesc.eu

În semn de solidaritate cu ambasadorii statelor UE, mai mulți deputați au votat pentru acest pachet ridicând cartonașe roșii pe care scria "Moldova contra corupției". "«Deputații contra corupției» ar trebui să fie scris pe aceste cartonașe", a spus deputatul comunist Oleg Reidman. 

"Este o campanie inedită, dar trebuie să înțelegem că și societatea, și diplomații ne arată asta nouă, politicienilor. Să nu avem o atitudine fariseică, propun să ne luăm aceste cartonașe nouă. Să recunoaștem că inclusiv în acest parlament există corupție, există legi care favorizează corupția. Să nu stricăm o campanie atât de frumoasă care nu e a noastră", a subliniat liberal-democratul Vadim Pistrinciuc.

Anterior, portalul Anticoruptie.md a relatat despre inexactitățile din lege, care se traduc în ineficiența CNI. Astfel, rapoartele de activitate ale CNI arată că instituția nu are suficiente mecanisme pentru a trage la răspundere funcționarii care nu-și declară veniturile şi proprietăţile, incompatibilitățile sau conflictul de interese. 

Recent, experții misiunii europene de evaluare a instituțiilor de drept concluzionau în raportul final că CNI ar trebui reformată de urgenţă, dar fără a fi transformată într-un organ "mutant", cu o multitudine de atribuţii şi lipsă de eficienţă. Aceștia reaminteau că procedura de selecţie a membrilor CNI trebuie să fie una transparentă şi profesională, iar modalitatea de numire a preşedintelui trebuie modificată, fiind asigurată concurenţa, transparenţa şi obiectivitatea. "Reforma CNI este urgentă. Comisia trebuie să devină operaţională imediat, mai mult prin reformare decât prin schimbarea radicală a acestuia", se arată în raport. 

Anastasia Nani
17/06/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii