Parlamentul a adoptat modificările la buget care permit achitarea datoriei față de Gazprom

Ilie Gulca
25/11/2021

Parlamentul a adoptat, joi, modificări la legea bugetului pentru anul curent. Pentru această decizie au votat 60 de deputați. Una dintre modificările adoptate prevede alocarea a 1,7 miliarde de lei întreprinderii de stat Energocom.

Din această sumă, 1,4 miliarde de lei urmează să fie transferați Gazpromului pentru consumul de gaze naturale în perioada octombrie-noiembrie curent. Conform planului prezentat în legislativ de ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi,  Energocom va transfera banii către Moldovagaz, care, la rândul său, va repartiza banii către Gazprom.

Este vorba de datoria pentru gazele naturale consumate în lunile octombrie–noiembrie curent. Aceasta a fost cauza pentru care Gazprom avertizează Moldova cu deconectarea.

Ministrul Finanțelor a explicat că Moldovagaz a încercat să întreprindă acțiuni pentru a evita avertizările venite din partea Gazprom: să contracteze un credit, să reeșaloneze achitarea plăților. Și în momentul în care a epuizat toate acțiunile, Moldovagaz a apelat la ajutorul Guvernului. De asemenea, o parte din datoria întreprinderii Termoelectrica față de Moldovagaz – în valoare de 1,4 miliarde de lei – o va prelua Energocom.

După spusele lui Budianschi, astfel se rezolvă două probleme — achitarea datoriei față de Gazprom și reducerea datoriei Termoelectrica.

Miercuri dimineață, gigantul rusesc a avertizat Moldovagaz că intenționează să deconecteze gazele naturale din cauza că aceasta nu a efectuat achitare în cele 48 de ore acordate luni.

În aceeași zi, seara, Gazprom, drept excepție, a fost de acord cu solicitarea Guvernului Republicii Moldova de a nu opri de miercuri livrările de gaze către țară”, a spus secretarul de presă al Gazpromm Serghei Kuprianov. Partea moldovenească s-a angajat să plătească integral datoria actuală pe 26 noiembrie.

Ilie Gulca
25/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii