Parlamentul European cere Rusiei să returneze avioanele de linie furate prin naționalizare de la firmele internaționale de leasing

Mădălin Necșuțu
06/05/2022

Parlamentul European cere Rusiei să returneze avioanele furate, potrivit unei rezoluții privind impactul războiului Rusiei împotriva Ucrainei asupra sectorului de transport și turism al UE.

„Rusia a forțat aeronavele închiriate de la companii străine să se reînregistreze în registrul aviației ruse. „Un astfel de furt nu poate fi tolerat, încălcând astfel regulile aviației civile internaționale, ”, au spus europarlamentarii, cerând înapoierea imediată a avioanelor proprietarilor lor de drept.

Pe 14 martie, președinte rus Vladimir Putin a semnat o lege prin care avioanele comerciale luate în leasing de la producători occidentali pot trece direct în proprietatea companiilor aeriene rusești, chiar dacă nu au fost achitate integral.

Rezoluția cere, de asemenea, UE să înăsprească sancțiunile împotriva sectorului maritim rusesc și să refuze să permită navelor acostate în Rusia în drum spre UE către porturile europene.

În plus, tuturor navelor care doresc să facă escală într-un port al UE ar trebui să li se interzică realimentarea în porturile rusești, a adăugat rezoluția.

În urma invaziei militare pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, Statele Unite și Uniunea Europeană au anunțat anterior interzicerea zborului pentru aeronavele rusești. De asemenea, Airbus și Boeing au încetat să deservească avioanele companiilor ruse și să furnizeze piese de schimb Rusiei.

Unele companii de leasing au refuzat să lucreze cu transportatorii ruși. Rosaviatsia a recomandat apoi companiilor aeriene ruse să suspende toate zborurile de marfă și pasageri în străinătate din cauza „riscului mare de a sechestra aeronavele companiilor aeriene ruse în străinătate”.

Mădălin Necșuțu
06/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii