PAS a organizat un flashmob la Președinție: „Dodon, nu semna pentru judecători corupți!”

Irina Odobescu
03/08/2020
Foto: unpaspentru.md

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) în frunte cu Maia Sandu a organizat luni un flashmob în fața sediului Președinției. Membri și simpatizanți ai PAS îl îndeamnă pe Igor Dodon să nu semneze decretul de numire a lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. 

„Suntem aici ca să-i cerem acestui personaj care se află în fotoliul de președinte să nu numească acest judecător corupt într-o funcție de răspundere. Îi spunem că nu-l va salva nici Clima și nici alți judecători și procurori corupți, pentru că lista păcatelor lui Dodon este prea mare”, a declarat Maia Sandu. 

Manifestanții îndeamnă cetățenii să semneze o petiție, inițiată de PAS, privind nesemnarea decretului de numire în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău a judecătorului Vladislav Clima.

„În luna noiembrei 2019, Igor Dodon împreună cu Vladimir Plahotniuc ne dădea jos de la guvernare. Scopul lui Igor Dodon nu era să facă reforma justiției, ci să preia controlul asupra justiției. Dacă era un procuror independent, atunci Dodon ar fi răspuns pentru sacoșa cu bani pe care a luat-o de la cel mai mare mafiot al acestei țări, Vladimir Plahotniuc. Vladislav Clima este un judecător compromis și corupt, deci comod pentru Dodon, pentru că a emis una dintre cele mai grave decizii judecătorești de la Independența Republici Moldova, a anulat alegerile locale noi din municipiul Chișinău din 2018, recunoscute de comunitatea internațională”, a declarat Sergiu Litvinenco. 

Precizăm că la 28 iulie Vladislav Clima a fost promovat în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, de Consiliul Superior al Magistraturii. Candidatura lui Clima urmează să fie aprobată de președintele Igor Dodon.

Vladislav Clima și-a început cariera de magistrat în 2006, fiind numit în funcție la Judecătoria Ciocana. A ajuns vicepreședinte al acestei instanțe, iar în 2017 a fost promova la Curtea de Apel Chișinău. La 21 iunie 2018, Clima a făcut parte din completul de judecată care a decis să mențină hotărârea emisă de Judecătoria Chișinău prin care nu se confirmă legalitatea alegerilor locale noi din Capitală. Un an și jumătate mai târziu, Vladislav Clima a făcut parte din alt complet de judecată, care de această dată a validat mandatul de primar al lui Andrei Năstase. În mai 2019, Clima a fost ales președintele Asociației Judecătorilor.

Irina Odobescu
03/08/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii