Patru distribuitori de servicii de televiziune au fost amendați pentru retransmiterea postului de televiziune „Союз”, care difuzează știri din Federația Rusă, interzise prin legislație, anunță Consiliul Audiovizualului (CA). Potrivit autorității, „MOLDTELECOM SA”, „TV-BOX SRL”, „ÎM ORANGE MOLDOVA SA” și „ÎM MOLDCELL SA” nu au asigurat protejarea spațiului audiovizual național şi securitatea informațională, suma amenzii aplicate fiind de 160 de mii de lei. Subiectul dezinformării și propagandei ruse în Republica Moldova a fost analizat și în câteva investigații ale CIJM: TELEVIZIUNILE „CU NOUĂ VIEȚI” ALE PARTIDULUI ȘOR ȘI PSRM, „Matrioștele” propagandei ruse în Republica Moldova: păpuși și păpușari, „Spălătoria de creieri” a Găgăuziei: cine protejează canalele rusești de propagandă, Meta și mega-jocurile propagandistice pe facebook.
„Conform prevederilor art. 17 alin. (4) lit. a) din Codul serviciilor media audiovizuale, distribuitorii nu au dreptul să retransmită programe cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic produse în Federația Rusă”, scrie CA.
În cadrul controlului făcut de CA, autoritatea a atestat că MOLDTELECOM a retransmis postul „Союз”, care a difuzat programul informativ „Cобытия недели” în care au fost reflectate evenimente religioase din bisericile din Federația Rusă.
TV-BOX a retransmis slujbe religioase și știri din Federația Rusă cu mesaje de susținere a militarilor ruși prin oferirea ajutoarelor și prin oficierea slujbelor „în speranța că aceștia vor învinge în războiul din Ucraina”, comunică CA. În emisiunea „Лаврские встречи со священником Анатолием Першиным”, slujitorul bisericii, la fel, și-a manifestat susținerea față de militarii ruși care își apără țara și a susținut poziția invitatului emisiunii, care a promovat ideea că doar oamenii fără credință pot deveni victime ale dezinformării privind evenimentele legate de războiul din Ucraina. Oaspetele emisiunii a dedicat piese soldaților ruși, care potrivit lui, de mulți ani luptă în Donbass, „apărând” poporul rus. La fel, preotul s-a arătat indignat de faptul că tinerii s-au speriat de mobilizare și nu vor să înțeleagă că dragostea pentru patrie este sacrificiu de sine, justificând prin comportamentul său războiul și moartea pentru război. În conținutul programului au fost atestate elemente care justifică invazia armatei rusești pe teritoriul Ucrainei, menționează CA.
În rețeaua ORANGE MOLDOVA, controlul a identificat știri ce reflectă evenimente religioase în sprijinul soldaților ruși. În programul informativ „Новости” cu conținut religios, un preot a menționat că patria lor acum are mulți dușmani, iar pentru eliberarea țării este nevoie de multă rugăciune pentru armată. Prin această predică, clericul și-a manifestat deschis susținerea privind invazia armatei rusești în Ucraina, răspândit ideologii precum că țara sa este victima acestui război și este nevoită să se apere.
În cadrul emisiunii informative „Четверть часа” a fost prezentată opinia unui preot, care a declarat că lăcașul oficiază slujbe în susținerea armatei și soldaților ruși, iar credincioșii au fost îndemnați să facă donații pentru susținerea soldaților ruși. În program au fost prezente elemente propagandistice expuse de slujitorul bisericii. „Declarațiile acestuia prezintă riscuri de manipulare a opiniei publice și promovează idei precum că Federația Rusă are statut de țară victimă în acest conflict militar. Războiul este numit „operațiune militară”, astfel serviciul media „Союз” promovând narațiunile rusești și întărind atitudinea favorabilă războiului”, subliniază CA.
Distribuitorul MOLDCELL a retransmis postul „Союз”, care a difuzat programul informativ „Новости”, în cadrul căruia s-a menționat că în biserici sunt rostite rugăciuni în cinstea militarilor armatei rusești, precum și pentru victoria acesteia.
CA menționează că, în momentul inițierii controlului, ARAX-IMPEX a exclus postul de televiziune „Союз” din toate ofertele de servicii media retransmise.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii