​Pe vreme de criză a gazelor, Moldova și Rusia vorbesc la Moscova despre colaborare în domeniul energetic

Ilie Gulca
20/01/2022
Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei

Republica Moldova și Rusia au discutat, miercuri, în contextul crizei gazelor naturale, la nivelul ministerelor afacerilor externe, despre perspectivele dezvoltării cooperării între Republica Moldova și Federația Rusă în domeniile de interes reciproc, reglementarea conflictului transnistrean și despre distrugerea munițiilor stocate în depozitul militar de la Cobasna.

„Secretarul de stat Ruslan Bolbocean se află într-o vizită de lucru la Moscova, în cadrul căreia a avut o întrevedere cu viceministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Andrei Rudenko, și viceministrul rus al Dezvoltării Economice, Dmitri Volvaci”, se menționează într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne și Integrării Europene.

Interlocutorii au abordat o serie de subiecte ce țin de acțiuni bilaterale planificate pentru perioada următoare, printre care organizarea celei de-a XVII-a ședințe ordinare a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică.

În context, au fost discutate diverse aspecte ale procesului de pregătire a acestei reuniuni, o atenție deosebită fiind acordată colaborării în domeniile economic și energetic.

Un subiect aparte al discuției a vizat reglementarea conflictului transnistrean, părțile pronunțându-se pentru oportunitatea organizării unei noi runde de negocieri în formatul 5+2.

Totodată, oficialii au abordat subiectul ce ține de distrugerea munițiilor stocate în depozitul militar de la Cobasna. A fost reiterată poziția Republicii Moldova privind necesitatea reluării procesului de retragere a trupelor ruse dislocate în regiunea transnistreană.

Gazprom a trimis, marți, o scrisoare de înștiințare de plată a facturilor în caz contrar amenințând cu sistarea gazelor naturale către Republica Moldova, a declarat premierul Natalia Gavrilița într-o conferință comună ținută miercuri.

Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Andrei Spînu, pentru luna decembrie, Moldovagaz a achitat integral pe 14 ianuarie.

Pentru luna ianuarie 2022, până la data de 20 ianuarie, din surse proprii, vor fi achitate de către Moldovagaz aproximativ 38 de milioane de dolari sau zece zile de consum (perioada 1–9 ianuarie). 

Ministrul Spînu a declarat că regretă această schimbare de atitudine din partea Gazprom, declarând că Guvernul va interveni și va rezolva problema asigurării cu gaze a consumatorilor.

Ilie Gulca
20/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii