Percepția moldovenilor față de războiul din Ucraina, influențată grav de dezinformare și propagandă

Tatiana Gherța
03/02/2023
Sursa foto: ipn.md

Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este o invazie nejustificată în care nimeni nu a provocat Federația Rusă - este opinia a doar 40 la sută dintre respondenții sondajului realizat de CBS Research, la comanda WatchDog.md. Sondajul a inclus întrebări care vizează impactul dezinformării și propagandei asupra opiniei publice din Republica Moldova.

Autorii sondajului au remarcat „un impact încă foarte înalt al propagandei Kremlinului pe subiecte care vizează securitatea, agresiunea rusă din Ucraina, relațiile internaționale și subiectele energetice. Sunt îngrijorătoare, în mod special, tendințele răspunsurilor privind cauzele războiului și atitudinile față de țara victimă a agresiunii”.

Aproape jumătate dintre participanții la sondaj consideră adevărate afirmațiile false lansate de portavocile moscovite. Câteva exemple sunt următoarele: 54,8% sunt de părere că Rusia de fapt luptă cu NATO în Ucraina, alți 40,4%  susțin că populația rusă din Ucraina a fost supusă discriminării și genocidului și tot cam atâția, 39,9%, consideră că Maia Sandu atrage Moldova în război cu Rusia.

33,8% dintre respondenți susțin că, în cazul în care Federația Rusă ar ataca Republica Moldova noi trebuie să apărăm țara cu armele în mână, iar 29% au spus că trebuie să ne predăm. De implicare personală în apărarea țării nici nu încape vorbă.  

„În cazul unui război de apărare împotriva invaziei Rusiei sau al armatei transnistrene, Dvs. Personal sunteți gata să luptați cu arma în mână în apărarea Republicii Moldova?  23,6% - da, sigur, 12,5%  - mai degrabă da, 9,2% - mai degrabă nu, 45,8% - sigur nu, 9% - nu știu/nu răspund. Evident că în acei 45,8% care spun sigur nu se regăsesc femei, persoane în vârstă sau în incapacitate de muncă. ”, a precizat sociologul Vasile Cantaraji.

Amintim că, în contextul riscurilor asupăra securității țării, legislativul a modificat Codul penal, pentru combaterea riscurilor și amenințărilor generate de acțiunile informativ subversive ale serviciilor speciale străine în raport cu Republica Moldova, dar și de orice încercări de promovare și de alimentare a separatismului. 

Tatiana Gherța
03/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii