Ping-pong între Ion Chicu și Curtea Constituțională. Controversa despre salariile judecătorilor constituționali continuă

Ilie Gulca
06/01/2022
Magistrații Curții Constituționale. Foto: Facebook.com

Fostul prim-ministru Ion Chicu acuză judecătorii constituționali că ar beneficia de un spor la salariu de 40%, despre care nu știu cetățenii, fapt respins de Curtea Constituțională. Înalta Curte subliniază că magistrații săi nu pot să beneficieze de sporuri pentru performanță și sporuri cu caracter specific din cauza că nu sunt demnitari publici.

„Domnica Manole […] crede că moldovenii sunt limitați la minte ca liubele din curtea ei... și nu știu cum se formează salariul lor. Moldovenii nu știu despre sporul de 40% la acel salariu modest pe care Olesea a vrut să îl majoreze la 100% fără avizul Guvernului... Așa crede Domnica”, a ironizat fostul premier al lui Igor Dodon într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„În final, Maia Sandu a promovat majorarea salariului modest al Domnicăi Manole de la 54.500 de lei pe lună (inclusiv 15.600 spor lunar) până la 63.000 de lei (inclusiv 18.000 spor lunar). Salariul liubei, membru simplu al CCM, a crescut cu peste 12.000 lei pe lună, ajungând la 57.000 lunar”, a adăugat el.

Curtea Constituțională a reacționat la postarea lui Ion Chicu cu un comunicat în care a respins acuzațiilor fostului premier.

„Legea nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar prevede la articolul 17 un spor cu caracter specific de 40% din suma anuală a salariilor de bază pentru personalul cu drept de a beneficia de spor cu caracter specific. Însă ceea ce omite fostul prim-ministru este că judecătorii constituționali nu intră în categoria personalului beneficiar”, se menționează în comunicatul Înaltei Curți.

Curtea Constituțională a făcut miercuri publice salariile judecătorilor constituționali după majorare.

 „În 2022, ca urmare a modificărilor legale, salariul brut al unui judecător constituțional va fi de 40.950 de lei, iar salariul net al acestuia va fi de 32.793 de lei; salariul brut al Președintelui Curții va fi de 45.000 de lei, iar salariul său net – 36.036 de lei; În urma modificării valorii de referință, salariul brut pentru asistenții judiciari va fi de 9.198 de lei”, se precizează textul Curții Constituționale publicat miercuri.

Ilie Gulca
06/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii