Platforma franceză de sprijin pentru Republica Moldova, în acțiune. Maia Sandu: „Franța a fost un puternic aliat în obținerea statutului de țară candidată pentru aderarea la UE”

Anticoruptie.md
27/01/2023
Sursa: Președinția RM

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o discuție cu Catherine Colonna, Ministra pentru Europa și Afaceri Externe a Republicii Franceze, care a făcut o scurtă oprire la Chișinău, după ce a vizitat Ucraina. Sandu și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul acordat de Franța de-a lungul anilor, dar și în această perioadă complicată, inclusiv prin intermediul Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, lansată de președintele francez, Emmanuel Macron.

Statul francez ne-a acordat ajutor umanitar destinat gestionării crizei refugiaților, sprijin bugetar, asistență tehnică în domeniul energetic precum și pentru modernizarea căii ferate. De asemenea, Franța a fost un puternic aliat în obținerea statutului de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Mizăm în continuare pe susținerea prietenilor noștri în avansarea procesului de integrare europeană.

Interlocutoarele au vorbit și despre provocările cu care se confruntă țara noastră în contextul războiului rus împotriva Ucrainei, despre securitatea energetică a Republicii Moldova, despre cooperarea moldo-franceză în domeniul anticorupție și recuperarea activelor furate din țară și în cadrul programului de împădurire.

În data de 22 noiembrie 2022, oficiali din 34 de ţări, întruniţi la Paris la reuniunea Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, s-au arătat dispuși să acorde susţinere financiară Republicii Moldova pentru depăşirea crizei energetice şi a gestionării fluxului de refugiaţi ucraineni. Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat că ajutorul acordat va fi de cel puţin 100.000.000 de euro şi a îndemnat comunitatea europeană să fie atentă față de R.Moldova și să îi acorde asistența necesară pentru depăşirea crizei energetice.

 

Anticoruptie.md
27/01/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii